Уряд хоче створити фонд компенсацій за побічні наслідки від коронавірусної вакцини

Відповідний законопроєкт подали на розгляд до парламенту
Уряд хоче створити фонд компенсацій за побічні наслідки від коронавірусної вакцини
Вакцинація проти коронавірусу у Київській області (фото: koda.gov.ua)
18 Березня 2021, 11:48
читать на русском

Міністр охорони здоров`я України Максим Степанов заявив, що уряд планує створити фонд компенсації за побічні наслідки, які можуть трапитися в результаті вакцинації від коронавірусу.

Про це повідомила пресслужба Верховної Ради України.

Під час обговорення відповідного законопроєкту №5247 заступник Секретаря РНБО Олексій Соловйов зазначив, що всі країни змушені використовувати вакцини, які не пройшли повний цикл клінічних випробувань.

ВООЗ та міжнародний Альянс ГАВІ створили програму компенсації за побічні наслідки, які можуть настати внаслідок використання вакцини за програмою COVAX для країн, що отримали цю вакцину, однак програма не поширюється на інші вакцини, - пояснив заступник секретаря РНБО.

На думку Соловйова, необхідно визначити механізм відповідальності постачальників за якість вакцин або створити в країні механізм компенсації побічних наслідків від їхнього використання.

Читайте також

Своєю чергою Степанов (досьє Максима Степанова) зазначив, що створення фонду для таких компенсацій буде передбачено в постанові Кабінету Міністрів.

Зі свого боку глава Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування Михайло Радуцький (досьє Михайла Радуцького) запропонував передбачити формування компенсаторного фонду в законопроєкті, який нині розглядається.


Контекст. 8 лютого в Раду направили законопроєкт, який посилює кримінальну відповідальність за підробку неякісної та контрафактної вакцини.

16 березня Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради законопроєкт, який передбачає звільнення виробників вакцини проти коронавірусу від відповідальності за будь-які наслідки щеплень.