За рахунок міського бюджету Миколаєва та європейських грошей фінансують країну-агресора?

За планом буде закуплено 60 тролейбусів
За рахунок міського бюджету Миколаєва та європейських грошей фінансують країну-агресора?
Тролейбуси (фото: УНІАН)

"КП "Миколаївелектротранс" і Європейський банк реконструкції та розвитку підписали кредитний договір на суму 20 млн євро для купівлі 60 тролейбусів. Двигуни цих тролейбусів виробництва Росії.

Про це повідомляє видання Comments.ua.

Як відомо, у вересні 2020 року відбулася подача пропозицій для участі в тендері та постачання міського транспорту.

За словами директора КП "Миколаївелектротранс", депутата міської ради Володимир Євтушенко, в тендері беру участь компанії з України, Китаю та Білорусі. Наразі переможець ще не визначений - йде оцінка пропозицій поданих учасниками цього конкурсу.

Однак, міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич ще до завершення оцінки пропозицій та офіційного оголошення переможця, заявив, що переможцем тендеру на закупівлю 60 тролейбусів по кредиту ЄБРР буде обрана компанія "Літан".

Його слова про це на відео з 17.30.

Варто відзначити, ТОВ "Торговий дім "Літан" - відомий як постачальник тролейбусів "Дніпро", які збирає "Південмаш" на основі кузовів білоруського Мінського автозаводу і електроніки молдавської компанії "Інформбізнес".

У 2019 року "Літан" вже ставав переможцем міжнародного тендера на постачання тролейбусів до Кривого Рогу, освоївши 9,5 млн. євро бюджетних грошей.

Однак, 54 тролейбуси, які привезуть до Миколаєва, укомплектовані двигунами ДТА 1У-1 виробництва російського АТ "Псковський електромашинобудівний завод" (ПЕМЗ), що працює на російський військовий комплекс.

Двигун тролейбуса

Двигун тролейбуса (фото з відкритих джерел)

Читайте також

ПЕМЗ протягом 2015-2019 років поставляв продукцію на такі російські підприємства: АТ "РАТЕП" (розробляє системи зенітних ракетних комплексів), АТ "Завод Топаз" (виробляє артилерійські радіолокаційні системи), завод "Буревісник" (тут випускають арматуру для військових кораблів і судів), завод "Купол" в Іжевську (виробляє системи ППО), Новосибірський приладобудівний завод (тут випускають військову оптику), Далекосхідний завод "Зірка" (ремонтує атомні підводні човни), Саратовський радіоприладний завод (розробляє берегові радіолокаційні станції).

Крім того, схожі тягові електродвигуни для тролейбусів можна купити і в Україні - їх виробляє державний завод "Електроважмаш", також стоять вітчизняні двигуни в рази дешевше аналогів виробництва країни-агресора.

Таким чином, за рахунок бюджету українського міста фінансується російська військова промисловість.

1