За що не доведеться платити в Президентському університеті: відповідь МОН

Президентський університет має стати "точкою перезавантаження вищої освіти"
За що не доведеться платити в Президентському університеті: відповідь МОН
Макет президентського університету (Фото: МОН України)
27 Листопада 2021, 04:00
читать на русском

У Міністерстві освіти й науки розповіли, що перший набір до Президентського університету майбутнього становитиме 120 осіб. При цьому його максимальна потужність - 2500 студентів. Навчання буде безкоштовним, але не виключена й контрактна форма.

Про це повідомив заступник міністра освіти та науки Ігор Гарбарук, пише Укрінформ.

Максимальна потужність Президентського університету - це 2,5 тисячі кращих студентів України. 120 - це перша, "золота", когорта, яка першою прийде в стіни університету - сказав він.

В університеті будуть наступні напрямки, на які з першого відбору (120 осіб) потраплять по 20 людей:

  • інформаційні технології, кібербезпека та штучний інтелект;
  • нанотехнології;
  • аерокосмічні технології;
  • біотехнології та науки про здоров'я;
  • енергетичні технології;
  • глобалізація та міжнародні комунікації.

Заступник міністра розповів, що навчання буде безплатним, але не виключена контрактна форма. При цьому для студентів соціальна складова буде безкоштовною. Держава візьме на себе повністю забезпечення проживанням, харчування та медичне.

Крім того, на території навчального закладу передбачено медичний центр, який водночас буде і університетською клінікою, на базі якої можна буде проводити наукові дослідження, навчання для студентів.

Гарбарук додав, що Президентський університет має стати "точкою перезавантаження вищої освіти", з якої мають початися ті зміни, що приведуть до якісніших результатів для української освіти. Однією з цілей університету буде повернення до України молодих науковців, які працюють за кордоном.

Нагадаємо, 31 травня під час форуму "Україна 30. Освіта" президент Володимир Зеленський (досьє Володимира Зеленського) підписав указ про створення президентського університету. Будівництво президентського університету на території державного "Експоцентру України" (ВДНГ, Київ) за три роки коштуватиме 7,2 млрд грн.

Читайте також наш матеріал: Українські виші пасуть задніх у світових рейтингах: чому вітчизняна освіта є неякісною

Читайте також

1