За відмову обслуговувати українською мовою почнуть штрафувати

Сума штрафу може сягати майже до семи тисяч грн
За відмову обслуговувати українською мовою почнуть штрафувати
Обслуговування клієнтів (фото: Pexels)
24 Січня 2021, 13:02
читать на русском

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив, що від 16 липня 2022 року діятимуть штрафи за відмову спілкуватися з клієнтами у сфері обслуговування українською мовою.

Про це він розповів в інтерв’ю Радіо Свобода.

Мовний омбудсман повідомив, що за порушення мовного законодавства у сфері обслуговування передбачено штраф від 5 100 гривень до 6 800 гривень. За його словами, штрафи призначені лише для злісних порушників, які принципово порушують права громадян, щодо яких отримують постійні скарги.

Таких скарг достатньо дві для того, щоб ми розпочали провадження, щоб підготували протокол і накладали штраф, - сказав Кремінь.

Штрафи можна буде оскаржити у суді, однак мають бути наведені докази.

Кремінь не вважає, що якомусь супермаркету потрібно "прославитись" на всю країну, що для них закон - не закон і країна - не країна.

Таких у нас немає, і навряд чи вони з’являться. Тому жодні з провокацій, що переслідування, мовні інспектори, таємні покупці й так далі – у нас таких в штаті немає, - зазначив він.

За словами мовного омбудсмана, в Україні мовна ситуація у сфері обслуговування є винятковою. Він навів приклад обслуговування у Франції, Італії та інших країнах світу.

Читайте також

Так, якщо людина заходить до закладу обслуговування у Франції, то спочатку вона отримає меню французькою мовою. Для французів питання гідності дуже важливе. Кремінь запевнив, що меню англійською людині не подадуть. Така ж ситуація в Італії та інших країнах світу.

Кремінь переконаний, що саме з цієї причини в Україні має з’явитися не тільки мовна культура, а й повинні утвердитися такі ключові якості для людської природи, як гідність, як самоповага, як гордість за свій народ, за свою мову, за свою культуру. Закон "Про забезпечення функціонування української мови" є одним з найкращих серед європейських мовних законів.

Нагадаємо, що уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив, що мовний закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" є надзвичайно демократичним. А ті, хто закликає його порушувати, займаються звичайними провокаціями.

16 січня 2021 року відбувся остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову. Набуває чинності стаття 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", за якою усі заклади, що працюють у сфері обслуговування, повинні перейти на державну мову.

Відповідно до закону всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари й послуги українською мовою.

Читайте більше у нашому матеріалі: "Люди хочуть чути українську, навіть у пивній: сфера послуг про мовний закон".

1