Забезпечення екологічної безпеки – один з основних обов`язків держави – керівник Харківської обласної прокуратури Фільчаков

Прокурор нагадав, що екологічна проблема є складовою нацбезпеки держави
Забезпечення екологічної безпеки – один з основних обов`язків держави – керівник Харківської обласної прокуратури Фільчаков
Прокурор Харківської області Олександр Фільчаков (Фото: Харківська обласна прокуратура)
2 Квітня 2021, 20:03
читать на русском

У Харківській обласній прокуратурі відбулась спільна нарада керівників правоохоронних органів та органів державного нагляду про стан додержання вимог законодавства в екологічній сфері.

Про це повідомили у прокуратурі Харківської області.

2 квітня керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков провів спільну нараду керівників правоохоронних органів та органів державного нагляду Харківської області. У заході також взяли участь голова профільного Комітету Верховної Ради Олег Бондаренко, народні депутати України, представники органів місцевого самоврядування та державної виконавчої влади.

Ми неозброєним оком бачимо порушення екологічних норм, які можуть призвести до катастрофи! Чи лише у мене виникають запитання: що з цим робити і куди рухатися далі? — звернувся до присутніх Фільчаков.

Прокурор наголосив, що екологічна ситуація на Слобожанщині характеризується як стабільно напружена. Особливо це стосується стану атмосферного повітря, лісових, водних ресурсів, видобутку корисних копалин, а також утилізації відходів.

Досі не ухвалено остаточних процесуальних рішень у більш ніж 350 кримінальних справах минулих років. Тому наше ключове завдання — визначити основні напрями, які потребують невідкладного удосконалення  діяльності правоохоронних та інших державних органів, — підкреслив Фільчаков.

Надалі учасники наради зупинилися на найболючіших проблемах екології Харківщини.

Зокрема йшлося про коксовий завод, директору якого повідомлено про підозру за забруднення повітря. Крім того, прокуратура направила до суду позовну заяву про стягнення збитків з підприємств за наднормативні викиди.

При цьому за декілька останніх років жодного матеріалу від компетентних служб про забруднення атмосферного повітря до прокуратури не надійшло. Питання: у нас все добре? — обурився Фільчаков.

Також прокурор області наголосив, що з кожним роком погіршується якість води в області. Обсяг забруднених стічних вод становить майже 15 млн куб. метрів. Однак обвинувальні акти у кримінальних провадженнях щодо забруднення вод протягом 2020-2021 років до суду не направлялись.

Ще одним резонансним питанням є забруднення та засмічення поверхневих водойм з території Темнівської виправної колонії, керівництвом якої досі не виконано припис екоінспекції на усунення порушень, наданий ще у червні минулого року.

Хочу почути від представників органів контролю, яким чином проводились перевірки у виправній колонії в 2019, 2020 роках та в поточному, якщо не встановлено порушень проти довкілля? Не розумію, як взагалі цей жах можливо коментувати, — додав Фільчаков.

Розглядаючи питання охорони лісів учасники наради констатували, що наразі розслідується понад 300 проваджень про злочини, пов’язані з незаконною рубкою лісу. З них 12 з підозрою 19 особам, на суму збитків понад 2,1 млн гривень.

Прокуратура обрала принциповий шлях і наша задача – виявити та припинити правопорушення у сфері охорони лісових ресурсів, зокрема вчинених керівниками підприємств та працівниками правоохоронних органів, — наголосив очільник обласної прокуратури.

Не оминули на нараді і проблему сміттєзвалищ. Полігони поступово розширюються, займаючи і отруюючи все більше і більше землі.

При цьому переважна частина полігонів працює без документів на користування земельними ділянками, а інша — лише на підставі паспортів, — зазначив Фільчаков, наголосивши на необхідності посилення перевірок сміттєзвалищ.

Насамкінець на нараді зупинилися на незаконному видобутку газу та інших корисних копалин в області.

Так, торік правоохоронці виявили службових осіб, які у змові із працівниками газопромислового підприємства "Шебелинкагазвидобування" розікрали 9 млн грн державних коштів на утилізацію відходів буріння.

Також постає питання, як органи контролю виконують свої службові обов’язки, якщо масштаби незаконного видобутку надр, незаконної порубки лісу в регіоні, кількість забруднених територій сміттєзвалищами, вражають, — наголосив Фільчаков.

Прокурор області розповів, що на Харківщині діяв найбільший у державі незаконний кар’єр з видобутку кварцового піску в с. Шестакове, чим завдано збитків на суму понад 600 млн гривень. Проте цей об’єкт жодного разу не став предметом перевірки органів контролю.

Для комплексного розв`язання екологічних проблем краю прокурор області запропонував створити в обласній прокуратурі міжвідомчу робочу групу з питань протидії та розкриття екологічних правопорушень. До її складу включити усі правоохоронні органи та органи нагляду і контролю та державної виконавчої влади.

Нагадаємо, 15 березня керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков та його заступники представили керівників колективам окружних прокуратур, які успішно пройшли оцінювання та розпочали роботу з 15 березня 2021 року.

1