Заборгованість у млрд грн та принцип пряника: що придумали в "Укрзалізниці"

МОН та місцева влада заборгували уже понад 2 млрд грн за перевезення пільгових пасажирів
Заборгованість у млрд грн та принцип пряника: що придумали в "Укрзалізниці"
Укрзалізниця (фото: facebook.com/Ukrzaliznytsia)
18 Січня 2021, 17:43
читать на русском

Голова правління АТ "Укрзалізниці" Володимир Жмак розповів, що УЗ не компенсують перевезення пільгових пасажирів, тільки Міністерство освіти та науки заборгувало 1 млрд грн, стільки ж - місцеві бюджети. В компанії придумали, як вийти з цієї ситуації.

Про це він розповів в етері телеканалу "Україна 24".

Жмак заявив, що пасажирські перевезення є збитковими для "Укрзалізниці", а витрати на них компанія фінансує шляхом вантажних перевезень.

Пасажирські перевезення дотуються у всьому світі, а у нас держава за це не доплачує та УЗ доводиться коштом вантажоперевезень фінансувати частину пасажирських перевезень, - пояснив він.

Як вважає керівник УЗ, ситуацію з пасажирськими перевезеннями необхідно змінювати, оскільки перед компанією заборгували уже понад 2 млрд грн. Дотацій вони не отримують, а пільгові перевезення не компенсують. Сьогодні заборгованість МОН перед УЗ мільярд грн, а місцевих бюджетів не доплатили ще майже 1 млрд грн.

Читайте також

В "Укрзалізниці" знайшли вихід з цієї ситуації. Так, компанія хоче укладати прям публічні договори на перевезення пасажирів з органами центральної влади та з органами місцевої влади, з великими заводами, підприємствами.

І ми будемо використовувати принцип пряника: якщо у вас з нами є договір, ви отримаєте нову модернізовану електричку, чисту, акуратну, з усіма умовами перевезення. Якщо у вас немає з нами договору - то за залишковим принципом будемо надавати вам електрички Ризького заводу 1976 року, - пояснив Жмак.

Нагадаємо, що "Укрзалізниця" планує відновити залізничне сполучення з територіями, що межують з Кримом. Наразі представники компанії над цим працюють.

1