Заборона обмінникам показувати курс валют на табло: пояснення Нацбанку

Фінустанова переконує, що це рішення не зашкодить українцям
Заборона обмінникам показувати курс валют на табло: пояснення Нацбанку
Курс валюти (Фото: Парламент.ua)
2 Серпня 2022, 20:33
читать на русском

Національний банк України посилив вимоги до пунктів обміну валют та заборонив їм інформувати про курс валют поза касами установ - заборонив на вуличних табло показувати, скільки коштує валюта.

Що насправді означає заборона небанківським установам демонструвати курс валют поза приміщенням кас, пояснили у фінустанові.

Чому запроваджено посилення вимог до обмінників?

  • Заборона демонструвати курси валют поза приміщеннями кас є одним із заходів у комплексі дій, що сприятиме зменшенню спекулятивної складової на валютному ринку.
  • Відсутність табло "на кожному кроці" запобігатиме агресивному підштовхуванню населення до користування фінпослугами, яких вони можуть не потребувати.
  • Сам комплекс запроваджених заходів сприятиме відповідальнішій участі небанківських установ на валютному ринку.

Як пов'язане рішення НБУ із захистом прав споживачів фінпослуг?

  • Нечесна комерційна практика може завдати шкоди економічним інтересам споживача, впливаючи на ухвалення ним рішень.
  • Наприклад, коли споживач бачить, що за день в одному ж і тому пункті продажу вартість валюти зростає по кілька разів, це може бути фактором купівлі, навіть якщо такого наміру у споживача не було. Через необдуману спонтанну купівлю валюти громадяни можуть зазнавати фінансових втрат.
  • Водночас у небанківських установах трапляються випадки, коли курси обміну валют, вивішені біля входу, не співпадають з тими, за якими продавець готовий продавати або купувати.
  • Основна вимога НБУ полягає в тому, що інформація про встановлені курси купівлі та продажу іноземних валют має надаватися населенню в стандартизованому вигляді в чітко визначеному форматі – копії наказу (розпорядження) про встановлення курсів купівлі та продажу іноземних валют.
  • Тобто відповідне рішення спрямоване, у тому числі на захист прав споживачів, особливо у період дії воєнного стану.

Про що свідчить європейський досвід?

  • Країни Європейського Союзу та Великобританія врегулювали проблеми непрямого впливу на курс на рівні Директиви № 2005/29/ЄС Європарламенту та Ради ЄС про недобросовісну комерційну практику стосовно споживачів на внутрішньому ринку.
  • Ця практика стала корисною для поліпшення складної ситуації на українському ринку обміну валют.

Нагадаємо, 29 липня Національний банк України заборонив обмінникам, окрім банків, виставляти табло з курсом валют.

1