Загальний показник ефективності китайської COVID-вакцини становить 50,4%

Третя фаза клінічних випробувань відбувалась у трьох країнах
Загальний показник ефективності китайської COVID-вакцини становить 50,4%
Щеплення, вакцинація (фото: CNN)
23 Січня 2021, 04:09
читать на русском

Інактивована вакцина CoronaVac, розроблена китайською біофармацевтичною компанією Sinovac Biotech, під час клінічних випробувань продемонструвала непогану ефективність. Загальний показник ефективності становив 50,38%.

Третя фаза клінічних випробувань вакцини Sinovac відбувалась у Бразилії, Туреччині та Індонезії, передає Сіньхуа.

Голова правління і головний виконавчий директор Sinovac Biotech Інь Вейдун зазначив, що дані клінічних випробувань, отримані в цих трьох країнах, дозволили зміцнити впевненість безпеці та ефективності вакцини.

За словами директора, результати клінічних випробувань у Туреччині показали, що ефективність вакцини становить 91,25%, а в Індонезії - 65,3%. Згідно з результатами клінічних досліджень у Бразилії, вакцина на 100% ефективна проти важкої форми COVID-19, і на 78% при легких випадках, що вимагають медичного лікування. Так, її загальний показник ефективності становив 50,38%.

Читайте також

Вейдун наголосив, що цілком нормально отримувати різні результати клінічних випробувань у різних країнах. Оскільки результат залежить від багатьох факторів. Так, у Бразилії всі учасники третьої фази клінічних випробувань були медичними працівниками. Вони працюють в умовах високого ризику і піддаються багаторазовим атакам з боку вірусу. Простим людям, очікується, вакцина забезпечить кращий захист.

Виробники цієї вакцини повідомили, що вона може бути ефективною проти "британського" штаму.

У співпраці з відповідним інститутом при Академії медичних наук Китаю ми виявили, що сироватка добровольців, які отримали вакцину Sinovac, може нейтралізувати штам коронавірусу, виявлений у Великій Британії, - сказав голова правління.

Також вивчається ефективність захисту, яку забезпечує вакцина проти штаму, виявленого в ПАР.

Нагадаємо, наприкінці 2020 року Міністерство охорони здоров'я уклало договір на постачання 1 млн 913 доз вакцини проти COVID-19 компанії Sinovac Biotech, перша партія, за твердженням МОЗ, складатиме 700 тис. доз. МОЗ розраховує розпочати вакцинацію від COVID-19 у лютому 2020 року.