Закон про легалізацію криптовалюти в Україні ухвалила Рада

Законодавчий акт урегульовує функціонування ринку віртуальних активів
Головне
Закон про легалізацію криптовалюти в Україні ухвалила Рада
Верховна Рада (фото: rada.gov.ua)
8 Вересня 2021, 11:54
читать на русском

Верховна Рада 8 вересня ухвалила закон про віртуальні активи (№ 3637). "За" - 276 нардепів.

Як повідомляє пресслужба парламенту, цим документом передбачено комплексне врегулювання правовідносин, що виникають у зв’язку з обігом віртуальних активів в Україні, визначено права та обов’язки учасників ринку віртуальних активів, засади державної політики у сфері обігу віртуальних активів.

Законом визначено поняття "віртуальний актив", згідно з яким, це нематеріальне благо, що є об’єктом цивільних прав, має вартість та виражене сукупністю даних в електронній формі. Існування та оборотоздатність віртуального активу забезпечується системою забезпечення обороту віртуальних активів. Віртуальний актив може посвідчувати майнові права, зокрема права вимоги на інші об'єкти цивільних прав.

Закон визначає сферу його застосування, правовий режим віртуальних активів, учасників ринку віртуальних активів, їх права та обов’язки, послуги з обміну віртуальних активів.

Він встановлює загальні принципи державного регулювання обороту віртуальних активів та органи, що здійснюють державне регулювання у сфері обороту віртуальних активів,

Визначено повноваження Національного банку України у сфері обороту віртуальних активів, повноваження Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку у сфері обороту віртуальних активів, Державний реєстр постачальників послуг, пов’язаних з оборотом віртуальних активів.

Перед голосування міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що цей закон "легалізує криптовалюту в Україні".

Потім, після ухвалення закону, він зазначив, що в Україні є всі шанси зайняти провідні позиції на світовому крипторинку.

Україна - в лідерах з використання криптовалюти в світі, за даними Chainanalysis. Тоді навіщо потрібен цей закон? Пояснюю. Ми створюємо топову юрисдикцію, де у криптокомпаній будуть прозорі умови взаємовідносин з державою, зручна робота з регулятором і вигідне оподаткування. В Україні щоденний оборот віртуальних активів становить мільярд гривень. Але все це знаходиться в тіні. Через це міжнародні біржі не можуть заходити в Україну. З жодною операції з віртуальними активами не платяться податки, - каже міністр.

За його словами, завдяки цьому закону це врегулюється. Будуть створені вигідні умови, які дозволять компаніям реєструватися в Україні, а не за кордоном. Бюджет зможе отримувати податки, а підприємці - відчувати себе захищеними.

Всього кілька країн у світі легалізували криптоактиви - Німеччина, Люксембург, Сінгапур. Україна буде однією з них, - каже він.

Читайте також

1