Законопроєкт про "Дія City" схвалено у другому читанні

"За" проголосували 262 народних депутати
Важливо
Законопроєкт про "Дія City" схвалено у другому читанні
Верховна Рада (фото: УНІАН)
15 Липня 2021, 15:37
читать на русском

Верховна Рада ухвалила у другому читанні проєкт Закону № 4303 "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні".

Про це йдеться на порталі Верховної Ради.

Цей документ закладає основу для запровадження в Україні спеціального правового режиму Дія City та визначає його загальні засади.

Законопроєкт був розроблений при тісній співпраці з ІТ-індустрією. Він визначає загальні засади функціонування спеціального режиму, зокрема:

  • добровільний вступ;
  • свободу діяльності;
  • невтручання держави;
  • презумпцію правомірності діяльності резидентів;
  • стабільність (режим запроваджується мінімум на 25 років);
  • екстериторіальність — режим діятиме в будь-якому куточку країни.

Ці засади поширюються не тільки на резидентів Дія City, а й на всі ІТ-компанії.

Дія City запроваджує цілий комплекс стимулів для IT-компаній. Галузь отримає сприятливі податкові умови, ефективні інструменти для залучення інвестицій, додаткові механізми захисту прав на інтелектуальну власність, а також нову форму співпраці з фахівцями — гіг-контракти, — що поєднує у собі гнучкість фрилансу та соціальні гарантії.

Закон створює український аналог Кремнієвої долини, тільки аналог буде віртуальний, а не розташований в чітко визначеному місці.

Документ надає також державні гарантії непогіршення законодавчого регулювання для інвесторів на час дії правового режиму "Дія Сіті" і створює самоврядну організацію резидентів "Дія Сіті" для об’єднання їх зусиль тощо.

Нагадаємо, що експерт ІТ-галузі Богдан Прилепа заявив, що останнім часом навколо майбутнього ІТ-галузі в Україні ведеться досить гостра суспільна дискусія через нову законодавчу ініціативу з якою виступило Міністерство цифрової трансформації – "Дія-Сіті".

Уряд пропонує ввести спеціальний правовий та податковий режим для ІТ-галузі, адже така необхідність назріла вже давно, та професійна спільнота сприймає будь-які ініціативи з боку держави досить насторожено. Втім, до "Дія-Сіті" є питання.

Читайте також

1