Законопроєкт про легалізацію медичного канабісу зареєстрували в Раді

"Медичний комітет" ВР розробив компромісний варіант закону
Законопроєкт про легалізацію медичного канабісу зареєстрували в Раді
Канабіс Фото: Pexels
2 Червня 2021, 15:00
читать на русском

У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт про легалізацію медичного канабісу № 5596.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації Михайло Радуцький у соцмережі Фейсбук.

Сьогодні разом з колегами презентував законопроєкт № 5596 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель у медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності", - написав він.

Радуцький нагадав, що за останній рік у парламенті було зареєстровано декілька альтернативних проєктів закону на цю тему. Але комітет розробив компромісний варіант.

Альтернативні законопроєкти - відкликані. Авторами комітетського законопроєкту стали 83 народних депутати з різних фракцій, - розповів нардеп.

За його словами, в цілому для України тема легалізації медичного канабісу доволі суперечлива. Частина суспільства вважає, що йдеться про куріння "травки". Втім більшість населення підтримує легалізацію канабісу у медичних цілях.

Сьогодні канабіс відноситься до психотропних та наркотичних речовин, використання яких повністю заборонене законом. Законопроєкт пропонує дозволити лікарські засоби на основі канабісу, що використовують для подолання хронічного болю, депресії, посттравматичного стресового розладу. Наразі таких ліків орієнтовно потребує 2 млн українських пацієнтів. Зокрема, пацієнти з онкохворобами, захворюваннями Альцгеймера, Паркінсона та іншими, - розповів очільник "медичного комітету" в Раді.

Законопроєкт пропонує наступне:

  • Дозволити діяльність підприємств з культивування лікарських конопель після отримання відповідної ліцензії;
  • Створити уповноважений орган з контролю у сфері обігу медичного канабісу;
  • Запровадити подвійний контроль від МВС та МОЗ шляху від виробника до пацієнта цих препаратів;
  • Дозволити українським науковцям досліджувати препарати на основі медичного канабісу.

Контроль за обігом канабісу в медичних та наукових цілях пропонується зробити жорстким. Препарати будуть відпускати винятково за електронним рецептом від лікаря. Діяльність, пов'язана з обігом медичного канабісу, підлягає ліцензуванню та регулярній звітності.

Нагадаємо, 9 квітня уряд розширив перелік дозволених препаратів на основі канабісу, які можна використовувати у медичних цілях.

Читайте також