Законопроєкт Зеленського ніяк не зашкодить олігархам – політолог

Крім того, законопроєкт не принесе позитивних змін для української держави
Ексклюзив
Законопроєкт Зеленського ніяк не зашкодить олігархам – політолог
Олігарх (Фото: Город Х)
9 Червня 2021, 15:55
читать на русском

Ініційований президентом України Володимиром Зеленським закон не надто сильно зможе "притіснити" олігархів чи пошкодити їм.

Про це розповів у коментарі Парламент.UA політолог, директор Українського інституту політики Руслан Бортник.

Він (закон - ред.) хоч і неприємний для олігархів, але не несе для них жодної загрози, натомість не несе чогось позитивного державі та не відновлює справедливість, - вважає Бортник.

Політолог розповів, що в цьому законопроєкті відсутні зміни до антикорупційного та антимонопольного законодавства, щодо відмивання коштів, незаконного впливу на державних діячів тощо. В ньому відсутні конкретні норми, які могли б реально посилити відповідальність олігархів та зменшити їхній вплив на політику та економічні процеси, збільшити від них податкові відрахування, конфіскувати незаконно здобуте майно.

Маємо лише такий собі список ганьби - реєстр олігархів від РНБО, який буде формуватися непрозорим чином та непублічно, по суті органом який на це не уповноважений, це ж навіть не НАЗК чи НАБУ. Тому цей закон абсолютно безпечний для олігархів, - констатував Бортник.


Контекст. Законопроєкт про олігархів, ініціатором якого виступив президент України Володимир Зеленський, 2 червня внесли до Верховної Ради України. Також передбачається створення реєстру олігархів.

Водночас голова Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що в законопроєкті про олігархів існує конфлікт інтересів.

Президент також пообіцяв, що питання про олігархів винесуть на всеукраїнський референдум.

Читайте також

1