"Залізний купол" виправдав себе, але із застереженням - експерт

Ефективним цей різновид ППО буде лише як елемент великої системи
Ексклюзив
"Залізний купол" виправдав себе, але із застереженням - експерт
Система “Залізний купол” (Фото: МБХ Медиа)
24 Вересня 2021, 11:11
читать на русском

Військові експерти пояснили, чи насправді система ППО на кшталт ізраїльського "Залізного купола" така необхідна Україні.

Раніше речник Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович зазначив, що якщо США нададуть Україні дві установки систем протиракетної оборони "Залізний купол", то щонайменше одну з них можна залучити для захисту Маріуполя від ракет бойовиків. Воєнні експерти кажуть, що в цьому дійсно може бути сенс.

Михайло Самусь з Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння вважає, що система "Залізний купол" може бути ефективною для захисту певних об’єктів, територій або міст у зоні лінії зіткнення на Донбасі. Мовляв, якщо поставити ці системи поблизу Маріуполя, то ця система буде виконувати завдання, подібні до того, як в Ізраїлі – захист території від ударів ракет і боєприпасів, у тому числі мінометних.

Директор військових програм "Центру Разумкова" Микола Сунгуровський пояснив у коментарі "Парламент.UA", що в цілому в Ізраїлі себе цей комплекс виправдав, але з одним застереженням.

Він призначений для стрільби по неманеврувальним цілям, тобто по некерованих ракетах, які запускаються з "Сектору Гази". І в цьому сенсі так, він дуже ефективний — до 90%, а це досить високо. Тобто, якби у нас насправді був конфлікт між Україною і "Л/ДНР", то в принципі так, цей комплекс міг би себе виправдати. Тому що в невизнаних республік немає авіації. Чекати звідти обстрілу якимись маневрувальними цілями в польотах авіації поки не варто", — запевняє експерт.

За його словами, двох батарей було б достатньо для оборони території операції Об’єднаних сил. Але "Залізний купол" повинен бути вбудований у загальну систему управління, прикриття і розвідки. Тобто, він має стати елементом великої системи, і лише тоді буде показувати свою ефективність. Якщо якихось елементів буде бракувати, його ефективність одразу знижуватиметься.

Нагадаємо, Комітет з правил Палати представників США схвалив збільшення військової допомоги Україні на 50 млн доларів. Очікується, що у рамках цієї допомоги Україна отримає систему ППО подібну до ізраїльського "Залізного купола".

Речниця Білого дому Дженніфер Псакі поки не підтвердила інформацію Politico про постачання Україні системи протиповітряної і протиракетної оборони (ППО) "Залізний купол".

Читайте також

1