Засудженим у колоніях нададуть доступ до інтернету та IP-телефонії

Доступ до інтернету буде обмеженим
Засудженим у колоніях нададуть доступ до інтернету та IP-телефонії
полон, в’язниця Фото: Caroline Martins з Pexels
10 Вересня 2021, 00:06

Міністерство юстиції впроваджує експериментальний проєкт у рамках якого засудженим та тим, хто перебуває в СІЗО, нададуть обмежений доступ до інтернету та до IP-телефонії. 

Про це повідомила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька, передає телеканал "Дом".

Доступ до інтернету дуже обмежений — це так звані білі сайти. Тобто установа формує перелік сайтів, на які можуть заходити засуджені або ув’язнені. І так само з IP-телефонією — неможливо буде телефонувати кому завгодно, шантажувати, вимагати гроші або робити якісь протизаконні дії, - заявила Висоцька.

Вона зазначила, що формуватиметься список телефонних номерів, на які можна буде зателефонувати людині, яка перебуває у СІЗО.

Висоцька додала, що нині у СІЗО дзвінки заборонені, тоді як у в'язницях можливі дзвінки, проте це не мобільний зв'язок, а телефони, які надає адміністрація.

Олена Висоцька повідомила, що дзвінки з місця позбавлення волі  будуть платними, але з доступною ціною.

Просто ціна повинна бути доступною, а потік грошей повністю контрольованим. Ми плануємо, що гроші, які будуть надходити від цієї послуги, використовуватимуть для розвитку цього самого зв'язку. Тобто буде більше точок доступу, щоб не було корупції, не було черг на право скористатися дзвінком або інтернетом, - заявила Висоцька.

Наразі цей проєкт лише впроваджують.

 Зараз ми працюємо над практичним застосуванням IP-телефонії в слідчих ізоляторах. Тобто ми працюємо над тим, щоб була техніка, аналізуємо перші доступи, щоб не нашкодити, з одного боку, але й з іншого боку, весь цивілізований світ дав змогу людині, яка перебуває під слідством, зателефонувати, наприклад, адвокату або повідомити про злочин, - пояснила заступниця міністра.

Нагадаємо, заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька розповіла деталі проєкту "модельних в’язниць". Основна ідея проєкту полягає в тому, що персонал має бути ближчим до в’язнів, вони мусять більше спілкуватися із засудженими. Своєю чергою ув’язнені повинні мати більше особистого простору, але водночас і більше відповідальності.

Читайте також