Засуджують воєнну агресію рф: Україна, Литва та Польша прийняли спільну декларацію

Країни вимагають від росії припинити військові дії на території України
Головне
Засуджують воєнну агресію рф: Україна, Литва та Польша прийняли спільну декларацію
“Люблінський трикутник”, фото Урядовий портал
14 Березня 2022, 15:11
читать на русском

Сьогодні, 14 березня, відбулася зустріч прем'єр-міністрів "Люблінського трикутника" у Варшаві, де Україна, Литва та Польща уклали спільну декларацію про засудження воєнної агресії з боку російської федерації.

Про це повідомили на Урядовому порталі.

Засуджуємо найрішучішим чином безпрецедентне, жорстоке, неспровоковане військове вторгнення Росії в Україну. Ми розглядаємо цю навмисну атаку на суверенну, мирну та демократичну державу як грубе порушення основоположних принципів міжнародного права, - йшлося в повідомленні.

Зазначили, що країни вимагають від росії негайно припинити всі свої військові дії та беззастережно вивести всі свої сили та військову техніку з усієї території України та повернути війська та техніку з кордонів до місць їх постійної дислокації. Також вимагають від рф скасувати рішення щодо статусу окремих районів Донецької та Луганської областей.

Крім того країни засуджують використання російського війська проти цивільного населення та цивільної інфраструктури.

Ми закликаємо міжнародне співтовариство і надалі нарощувати тиск на російську федерацію, в тому числі шляхом подальшого посилення жорсткої, послідовної та довготривалої санкційної політики, а також шляхом всесторонньої практичної підтримки України, яка здійснює самооборону відповідно до ст. 51 Статуту ООН, - зазначили в повідомленні.

Країни засуджують залучення Білорусі до цієї агресії проти України.

Закликаємо російський та білоруський народ рішуче висловитися та вимагати від їхніх урядів припинити цю грубу військову агресію проти сусідньої України, - повідомили на зустрічі.

Додали, що Україна належить до європейської сім'ї і тому їй потрібно запропонувати статус країни-кандидата зараз, після її заявки на вступ до ЄС, поданої Володимиром Зеленським.

Нагадаємо, радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що зараз обговорюється місце проведення зустрічі між президентом України Володимиром Зеленським і керівником Кремля Володимиром Путіним. Також напрацьовується пакет домовленостей, який буде враховувати позицію України.

Читайте також

1