Завершився другий раунд перемовин з Іраном щодо збитого літака МАУ - Єнін

Продовження переговорів заплановане на кінець року
Завершився другий раунд перемовин з Іраном щодо збитого літака МАУ - Єнін
Євген Єнін Фото: facebook.com
20 Жовтня 2020, 17:38
читать на русском

Україна завершила з Іраном другий раунд переговорів стосовно збитого літака "Міжнародних авіаліній України" рейсу PS752 поблизу Тегерана в січні поточного року.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Євген Єнін у відеозверненні, опублікованому на сторінці МЗС України у Facebook.

За його словами, продовження переговорів заплановане на кінець листопада – початок грудня.

Ми отримали запевнення від Ірану щодо наявності політичної волі якнайшвидше відновити істину і справедливість в цьому питанні. І це саме те, чого очікує не лише Україна, а й інші потерпілі внаслідок цієї катастрофи держави, а найголовніше - їхні родичі. Ми продовжимо наші переговори наприкінці листопада - на початку грудня цього року, - наголосив Єнін.

Читайте також

Заступник глави МЗС зазначив, що Україна очікує розвитку кримінального переслідування і притягнення до відповідальності винних у трагедії.

Ми вітаємо наміри іранської сторони якомога швидше завершити технічне розслідування відповідно до міжнародних стандартів. Крім того, ми очікуємо розвитку кримінального переслідування і притягнення винних до відповідальності, - сказав Єнін.

Нагадаємо, вранці 8 січня літак Boeing 737-800NG авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" рейсу PS752 з Тегерана до Києва був збитий одразу після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану. В результаті авіакатастрофи загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажири).

Читайте також

А 11 січня Іран офіційно визнав вину за збиття українського літака із зенітно-ракетного комплексу протиповітряної оборони, яке назвали помилковим, і взяли на себе відповідальність.

19 жовтня заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін зустрівся в Тегерані з міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавадом Заріфом. Сторони обговорили переговорний процес щодо збиття Боїнга.

За результатами зустрічі Єнін повідомив, що Іран взяв на себе відповідальність за збиття українського літака. Також Тегеран готовий забезпечити однаковий розмір компенсації родичам всіх жертв авіакатастрофи.