Завтра у Великій Британії відбудеться коронація короля Чарльза ІІІ

Україну на коронації представлятимуть Олена Зеленська та Денис Шмигаль
Головне
Завтра у Великій Британії відбудеться коронація короля Чарльза ІІІ
5 Травня 2023, 18:40
читать на русском

Цієї суботи, 6 травня, у Вестмінстерському абатстві в Лондоні відбудеться справді непересічна подія – коронація короля Чарльза ІІІ. Британські монархи залишаються єдиними в Європі, які вже понад тисячу років зберігають традицію коронації. До того ж для них це буде перша коронація у XXI столітті.

Видання "Слово і діло" зібрало цікаві факти про подію, яка має кодову назву "Золота сфера".

Безпосередньо церемонія коронації відбудеться у суботу 6 травня, але британці на її честь отримають додатковий вихідний у понеділок. Крім того, паби, клуби та бари в Англії та Вельсі працюватимуть на дві години довше, ніж звичайно. Як пише ВВС, британців також запрошують проводити вуличні вечірки на честь коронації.

Зазначається, що церемонія коронації буде коротшою і менш масштабною, ніж була у Єлизавети II у 1953 році. З усім тим, коштуватиме вона у кілька разів дорожче – 250 млн фунтів стерлінгів (150 млн на заходи безпеки та 100 млн на саму церемонію та триденне святкування) порівняно з 47 млн фунтів у перерахунку.

Коронація Чарльза ІІІ складатиметься з кількох основних подій. У суботу о 12:20 за київським часом розпочнеться хода до Вестмінстерського абатства. Король вирушить туди в новій кареті – Diamond Jubilee State Coach: екіпаж був створений у 2010 році, для нього потрібна упряжка з шести коней. Попри зовнішню традиційність, у кареті є кондиціонер та гідравлічна підвіска. До речі, повернеться до палацу король у традиційній кареті Gold State Coach.

Чарльз проїде до Вестмінстерського абатства коротшим маршрутом, ніж його мати у 1953 році.

О 13 годині за київським часом розпочнеться сама коронаційна служба, яка налічує шість етапів:

  • Визнання: архієпископ Кентерберійський представляє монарха біля коронаційного крісла. Його вітають криками "Боже, бережи короля!".
  • Присяга суверена.
  • Помазання: архієпископ маже руки, груди та голову короля святим миром.
  • Інвестітура: королю вручають регалії, що символізують владу – скіпетр та скіпетр суверена. Архієпископ покладає на голову короля корону.
  • Інтронізація та честь: король переходить з коронаційного крісла на трон.

Після цього о 14 годині по Києву розпочнеться процесія до Букінгемського палацу, де вся королівська родина привітає народ з балкона.

Наступного дня, 7 травня, у Віндзорському замку заплановано святковий концерт. Вже відомо, що виступатимуть італійський оперний співак Андреа Бочеллі, Кеті Перрі, Take That та Лайонел Річі. Також буде світлове шоу.

На церемонію коронації запрошено 2 тисячі осіб. Серед них, зрозуміло, члени британської королівської родини (принц Гаррі буде на заході, але без дружини та дітей), родичі королеви-консорта Камілли. Також запрошено членів іноземних королівських сімей, наприклад, Бельгії, Данії, Монако, Нідерландів, Японії, Люксембургу, Швеції, Іспанії.

Серед гостей також можуть бути колишні міністри Великої Британії, лідери інших країн (відомо, що президента США Джо Байдена не буде), президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, голова Європарламенту Роберта Мецола та президент Ради ЄС Шарль Мішель.

Нагадаємо, коронація королеви Єлизавети II 1953 року коштувала 1,57 мільйонів фунтів стерлінгів, що еквівалентно 56 мільйонам фунтів стерлінгів на ціни 2023 року. Урядовці відмовилися повідомити, чи було встановлено бюджет на коронацію 2023 року. Витрати, розподілені між Королівським двором та різними урядовими відомствами, а також поліцією, швидше за все, будуть розкриті лише після події.

Деякі королівські інсайдери передбачають, що ця коронація буде набагато менш пишною, але все ж таки буде схожа на королівське весілля або похорон, події, які зазвичай коштують платникам податків приблизно 8 мільйонів фунтів стерлінгів.

Жителі Британії матимуть додаткову нагоду відсвяткувати коронацію Чарльза III, оскільки уряд оголосив спеціальне державне свято з цієї нагоди. Вихідний буде у понеділок, 8 травня. Він завершить святкування, які розпочнуться з коронації 6 травня.

Читайте також

1