Здавали держземлі в оренду та забирали 80% урожаю: СБУ викрила корупційну схему

Організував схему колишній керівник Одеської облради
Здавали держземлі в оренду та забирали 80% урожаю: СБУ викрила корупційну схему
Урожай (фото: Pexels)
11 Грудня 2020, 14:03
читать на русском

Екскерівник Одеської обласної ради з командою організував корупційну схему, за якою здавав в оренду землі Національної академії аграрних наук під посіви сільськогосподарських культур. Комерсанти отримували 80% урожаю, який продавали за ринковою вартістю.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Працівники СБУ викрили корупційну схему, організовану колишнім керівництвом Одеської обласної ради та директорами низки держпідприємств, із незаконного використання земель Національної академії аграрних наук.

Слідчі становили, що оборудка відбувалась через нецільове використання земельних ділянок Одеської державної дослідної станції НААНУ. Організатором махінацій є один з колишніх керівників Одеської облради, який перебував у змові з керівниками кількох держпідприємств. Вправний "ділок" використовував дві підконтрольні комерційні структури, щоб "сприяти" оформленню свідомо невигідних умов на вирощування сільгосппродукції на землях НААНУ.

Читайте також

Організатори змінювали в офіційній документації обсяги отриманої продукції, а зібраний урожай продавали за ринковими цінами. Також за умовами договорів 80% зібраного урожаю переходило "ділкам".

Через таку діяльність горе-чиновників підприємства НААНУ є фактично збитковими, а прибуток від використання земель не надходив до державного бюджету.

За місцями проживання та роботи комерсантів правоохоронці провели десять обшуків, де знайшли та вилучили чорнову документацію, комп'ютерну техніку, статутні документи підприємства, зокрема зареєстровані та розташовані у Росії.

Нагадаємо, що Біловодський районний суд Луганської області засудив чиновницю однієї з обласних державних установ за державну зраду, однак суд її виправдав.

1