Оперуповажений СБУ організував злочинне угруповування та вимагав гроші

ДБР повідомило про підозру правоохоронцю, якого можуть позбавити волі на строк до 7 років
Оперуповажений СБУ організував злочинне угруповування та вимагав гроші
ДБР та СБУ фото: facebook.com/dbr.gov.ua
4 Грудня 2020, 20:12
читать на русском

Слідчі Державного бюро розслідувано повідомили про підозру працівнику Служби безпеки України в Харківській області за організацію злочинного угруповування, яке вимагало хабарі та застосовували насильницькі дії над жертвами.

Про це повідомила пресслужба ДБР.

Зазначається, що слідчі ТУ ДБР у місті Полтаві повідомили про підозру оперуповноваженому одного із відділів Управління СБУ в Харківській області.

За попередньою інформацією, правоохоронець та працівник СБУ з метою наживи організував злочинне угрупування із чітким розподілом ролей співучасників, яке займалося вимаганням грошей із застосуванням насильства.

Підозрювані працювали по відпрацьованій схемі, реалізовуючи свої злочинні дії.

Так, у травні 2019 року, знаючи, що в одній із лісосмуг Харкова знаходиться так звана "закладка", шість членів групи влаштували засідку. Коли ж до вказаного місця підійшов громадянин і забрав речовину, його почали бити. Погрожуючи фізичною розправою та кримінальною відповідальність вимагали 100 тисяч грн.

Вказаної суми у потерпілого не було, тому наступного дня його відвезли до нотаріуса, де жертва підписала фіктивний договір про позику на 100 тисяч грн.

Читайте також

Також члени вимагали гроші й з іншої жертви, але уже 3 тис. доларів США. Потерпілий виконав незаконні вимоги й сплатив 57 тис. грн.

Правоохоронці підозрюють працівника СБУ у вимаганні чужого майна та коштів з погрозами насильства над потерпілим, вчиненому повторно за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 189 КК України).

Наразі ще вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу та відсторонення підозрюваного від займаної посади.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 7 років.

Нагадаємо, що Служба безпеки України викрила начальника одного з митних постів Київської митниці на систематичному вимаганні хабарів з експортерів.