Зеленський і Рютте зустрілися у Києві: про що домовилися глави держав (фото)

Президент та прем`єр обговорили національну безпеку, соціальне та економічне співробітництво
Головне
Зеленський і Рютте зустрілися у Києві: про що домовилися глави держав (фото)
Володимир Зеленський і Марк Рютте (Фото: Офіс президента)
2 Лютого 2022, 18:16
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський та Прем'єр-міністр Королівства Нідерланди Марк Рютте зустрілися сьогодні в Києві під час робочого візиту Прем'єр-міністра Королівства Нідерландів в Україну.

Про це повідомили в Офісі президента.

Прем'єр Рютте підтвердив непохитну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів перед лицем агресії Росії проти України, що триває, та нинішнього нарощування військ поблизу українських державних кордонів.

Зеленський і Рютте наголосили на важливості мирного врегулювання. Діалог та дипломатія, що відбуваються в різних форматах, таких як ОБСЄ і НАТО, відіграють вирішальну роль у цьому процесі.

Лідери двох країн підтвердили свою прихильність збереженню тиску на Росію з метою припинення тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, зокрема у форматі міжнародної Кримської платформи.

Президент Зеленський висловив вдячність за підтримку нідерландської сторони в реабілітації українських військовослужбовців, які постраждали під час збройного конфлікту, що триває. Прем'єр Рютте оголосив, що Нідерланди розширять цю підтримку, щоб надати реабілітаційну допомогу більшій кількості поранених українських військовослужбовців у межах цієї програми.

Лідери зобов’язалися продовжувати пошуки правди, справедливості та відповідальності для 298 жертв збитого рейсу MH17 та їхніх близьких. У зв’язку з цим президент Зеленський та прем’єр Рютте також підкреслили важливість недавнього усного слухання у провадженні Європейського суду з прав людини проти Російської Федерації щодо її ролі у збитті рейсу MH17 як важливої віхи на шляху до встановлення справедливості.

Рютте висловив підтримку продовженню українських зусиль, спрямованих на просування системної трансформації країни та посилення її стійкості. Прем’єр-міністр був натхненний активним громадянським суспільством, яке відіграє життєво важливу роль у процесі реформ в Україні. На підтримку важливих поточних реформ Рютте оголосив, що Нідерланди збільшать свої фінансові внески в українські неурядові організації, а також у діяльність ПРООН на підтримку безпеки й правосуддя у постраждалих від конфлікту східних регіонах України.

Після кібератаки на Україну 14 січня 2022 року Нідерланди готові надати технічну кібердопомогу Україні. Лідери обох країн висловили зацікавленість у розширенні співпраці з питань кібербезпеки, а також з інших питань, що становлять взаємний інтерес перед лицем сучасних викликів, включно з гібридними загрозами та боротьбою з дезінформацією.

Лідери висловили зацікавленість у розвитку двосторонньої співпраці в галузі охорони здоров’я, зокрема з метою забезпечення рівного доступу до прийнятних за ціною вакцин проти COVID-19. У зв’язку з цим Нідерланди передадуть близько 400 тис. євро на реалізацію Плану гуманітарного реагування для України (ОСНА) для подолання пандемії на сході України. Лідери також привітали підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством охорони здоров’я України та компанією Philips Medical Systems, що спрямований на підвищення якості медичних послуг в Україні.

Нагадаємо, завтра, 3 лютого, до України прилетить президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган.

Читайте також