Зеленський може звільнити главу СБУ через непрофесіоналізм - Politico

В Києві вкрай незадоволені роботою Баканова
Головне
Зеленський може звільнити главу СБУ через непрофесіоналізм - Politico
Іван Баканов Фото: https://t.me/SBUkr
24 Червня 2022, 11:29
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський хоче відправити у відставку голову СБУ Івана Баканова через непрофесіоналізм та скандали навколо його співробітників, які покинули свої посади з початком війни.

Про це повідомили в Politico.

Зазначили, що на адресу Івана Баканова лунає критика в уряді та в депутатських колах. Адже голова СБУ не зміг належним чином відреагувати на вторгнення Росії та керувати своїм відомством.

Ми не задоволені його управлінськими навичками, тому що зараз нам потрібні навички антикризового управління, яких, як ми думаємо, він не має, сказав один із чиновників.

Також на початку війни вищі посадові особи СБУ порушили військову присягу. Зокрема, колишній генерал Сергій Криворучка, який був начальником Херсонського управління СБУ, його помічник керівника антитерористичного центру (АТЦ) Ігор Садохін та генерал Андрій Наумов, який очолював департамент внутрішньої безпеки відомства. Їм пред'явили звинувачення у державній зраді. Зокрема, 31 березня, Зеленський позбавив Наумова та Криворучка військових звань та назвав їх зрадниками.

Є дуже багато керівників регіональних СБУ, які поводилися дуже дивно. Дехто втік. Один хлопець, наприклад, у Чернігові, спалив усю будівлю СБУ без жодної причини, бо сказав, що в нього немає часу вивезти всі документи, — повідомило джерело.

За інформацією джерела, до СБУ проникли агенти російських спецслужб.

Також аналітик американського медіахолдингу S&P Global Алекс Кокчаров вважає, що Київ втратив роки через те, що не переглядав роботу відомства.

Всі ці скандали навколо СБУ, пов'язані з сумнівною практикою розслідування економічних злочинів, а також міжвідомча боротьба призвели до того, що не було проведено достатньої підготовки в конкретних областях на півдні та сході, які були очікуванішими російськими цілями, — пояснив Кокчаров.

Він додав, що раніше СБУ була здатна виявляти диверсантів та колаборантів, проте нині в СБУ більше невдач, ніж успіхів. А Баканов від початку війни "тримається в тіні".

Нагадаємо, народний депутат ВР 7-го скликання від Партії Регіонів Ігор Марков отримав підозру у колабораційній діяльності.

1