Зеленський підписав закон щодо інституту старост в Україні

Документ удосконалює правове регулювання цього інституту
Важливо
Зеленський підписав закон щодо інституту старост в Україні
Володимир Зеленський (Фото: Офіс президента)
29 Липня 2021, 20:45
читать на русском

Президент Володимир Зеленський підписав закон, що сприятиме розвитку інституту старост в Україні.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Так, Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост" № 1638-IX, який парламент ухвалив 14 липня після повторного розгляду з пропозиціями глави держави.

Документ удосконалює правове регулювання інституту старост задля його подальшого розвитку. Зокрема закон передбачає, що перед винесенням кандидатури старости на розгляд ради громади, яка його затверджує та звільняє, обов’язково проводиться громадське обговорення з мешканцями.

Вже не є обов'язковим, щоб староста входив до складу виконавчого комітету ради громади. Але він матиме гарантоване право на участь та виступ на засіданнях ради, виконкому, інших органів ради. За рішенням органу місцевого самоврядування, за старостою закріплюються окремі завдання адміністратора Центру надання адмінпослуг.

Документ також урегульовує порядок створення старостинських округів з метою запровадження інституту старост, зокрема для міст, які не є адміністративними центрами громад, затвердження радою громади положень про старосту, суміщення посади старости тощо, - йдеться у повідомленні.

Закон набирає чинності на наступний день після опублікування.

Нагадаємо, 15 квітня Верховна Рада ухвалила закон (4535) "Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост". Цим законом вдосконалюється правове регулювання інституту старост в Україні.

У червня Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост" (№ 4535). Вже 14 липня нардепи ухвалили його.

Читайте також

1