За домашнє насильство будуть штрафувати: президент підписав закон

До відповідальності також притягуватимуть правоохоронців на загальних підставах
Головне
За домашнє насильство будуть штрафувати: президент підписав закон
Домашнє насильство (фото: Pexels)
29 Липня 2021, 19:24
читать на русском

Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо посилення відповідальності за домашнє насильство та насильство за ознакою статі.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Так, Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі" № 1604-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 1 липня 2021 року.

Документ дає змогу постраждалій особі отримати відшкодування матеріальних збитків і моральної шкоди, завданих унаслідок домашнього насильства, - йдеться у повідомленні.

Документ передбачає, що за вчинення насильства, внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров'ю потерпілого, передбачається накладення штрафу від 170-340 грн, або 30-40 годин громадських робіт, чи арешт до 10 діб.

Ті самі дії, вчинені особою, яка протягом року вже мала адміністративне стягнення, передбачають штраф 340-680 грн, або 40-60 годин громадських робіт, чи адмінарешт до 15 діб.

Також, згідно з законом, військовослужбовці, військовозобов'язані та резервісти, а також особи начальницького складу НАБУ, рядового й начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту, ДБР та поліціянти несуть адміністративну відповідальність на загальних підставах за:

  • вчинення домашнього насильства,
  • насильства за ознакою статі,
  • невиконання термінового заборонного припису,
  • неповідомлення поліції про місце свого тимчасового перебування у разі винесення такого припису.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо, восени минулого року президент Володимир Зеленський підписав указ про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства.

Читайте також