Зеленський попросив допомоги у Венеціанської комісії щодо рішення КСУ

Оскільки довіру суспільства повністю зруйновано
Зеленський попросив допомоги у Венеціанської комісії щодо рішення КСУ
Володимир Зеленський (фото: пресслужба ОПУ)
20 Листопада 2020, 18:22
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з головою Венеціанської комісії Джанні Букіккіо. Він попросив провести експертизу і роз'яснити, яким чином можна уникнути незворотної шкоди антикорупційній реформі після скандальних рішень Конституційного суду.

Про це йдеться в повідомленні на сайті президента.

Також сторони обговорили пошук комплексного рішення для швидкого виходу з конституційної кризи в Україні.

Треба виробити механізми, які б назавжди усунули можливість будь-якого впливу на суддів КСУ і вдосконалили процедури прийняття рішення суддями. Важливо відновити довіру суспільства до конституційного судочинства. Цю довіру поки повністю зруйновано, - зазначив Зеленський.

Читайте також

Він (досьє Володимира Зеленського) також звернувся до Венеціанської комісії щодо її експертизи в роз'ясненні питань, яким чином уникнути нанесення рішенням КСУ від 27 жовтня незворотної шкоди антикорупційній реформі.

Сторони також обговорили напрацювання законопроєктів щодо відновлення покарання за подачу недостовірної інформації в деклараціях, забезпечення повноцінної роботи НАЗК і НАБУ. Окремо зупинилися на проведенні комплексної судової реформи, у тому числі - на реформуванні механізму добору суддів, а також Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Нагадаємо, що 27 жовтня стало відомо, що Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування.

У НАЗК вважають, що судді Конституційного суду України ухвалили рішення щодо скасування кримінальної відповідальності за неправдиве декларування у власних інтересах.

1