Зеленський сказав, скільки українських солдатів воює проти росії

Україну захищають 700 тисяч військових
Головне
Зеленський сказав, скільки українських солдатів воює проти росії
Війна в Україні / Фото: t.me/V_Zelenskiy_official
21 Травня 2022, 15:03
читать на русском

Президент Володимир Зеленський заявив, що наразі Україну від російського вторгнення захищають 700 тисяч військових.

Про це він сказав під час інтерв'ю, яке давав журналістам з нагоди третьої річниці своєї інавгурації.

Навіть плюс 100 тис. не змогли б зупинити їх (російських солдатів. - Ред.). Сьогодні це 700 тисяч. Ось ви бачите результат роботи 700 тисяч людей, які воюють... Це в момент війни, але вони розкидані по всій території, - зазначив Зеленський.

Він також нагадав, що за оцінками аналітиків, Україна не могла впоратися з повномасштабним вторгненням росії хоча б тому, що має у 28 разів меншу площу:

Коли на тебе наступає велика армія, ти не можеш зосередити сили навколо, наприклад, Києва. Тобі треба дивитися й забезпечити ППО, танки, техніку, БМП, найголовніше – професійних кадрових військових по всій території країни.

Він пояснив, що для захисту такої території, яку займає Україна, армія повинна налічувати не 250 тисяч особового складу, а значно більше. Зеленський нагадав, що на початку року підписав указ про збільшення чисельності особового складу ЗСУ на 100 тисяч військових.

Крім того, за його словами, на початку вторгнення ворог завдав ударів по українській артилерії та силах протиповітряної оборони. Однак "Україна непогано підготувалася до вторгнення, і було багато речей, про які ворог не знав і які потім спрацювали проти нього".

Зеленський переконаний, що Україна має швидко забезпечувати свою армію сучасним озброєнням, яке дасть змогу захистити всю територію. На його думку, Збройні Сили України мають перейти від радянської техніки до новітніх зразків озброєння, які застосовують країни НАТО.

Але це великі-великі гроші не тільки на переобладнання. Нам треба перейти з радянської зброї на зразки НАТО. А якщо ти країна – не член НАТО, як ти можеш це зробити, якщо тобі не дають ліцензій, не продають нічого, як це було до війни.

Він зауважив, що деякі партнери до початку війни рекомендували Україні рити окопи:

Риючи окопи, неможливо зробити те, що зробили ми. Тому що лопатою перемогти у війні неможливо. Вони нам казали: рийте окопи. А ми їм казали: дайте зброю.

Також президент сказав, що повномасштабне російське вторгнення на територію України неможливо було відбити одразу через те, що ворог наступав одночасно з кількох напрямів і використовував велику кількість живої сили. Проте Україна готувалася до повномасштабної російської агресії, не знаючи до кінця способів і обсягу цього вторгнення.

Одна справа – коли ти розумієш, що з боку Білорусі підуть танки. А інша – що росія піде через Білорусь на тебе, інша справа, що з Білорусі летять ракети. Здається, що різниця невелика. Попереджали, були меседжі, що з того боку може початися наступ технікою. Але різниця велика: ти воюєш із тими силами й засобами, які на території Білорусі, які переходять через територію Білорусі та йдуть в Україну, чи ти воюєш із двома країнами», - додав він.

Президент наголосив, що Україна готувалася до різних сценаріїв вторгнення, і наша держава володіла достатніми обсягами інформації про наміри ворога.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський повідомив у квітні, що за час війни загинули до трьох тисяч українських військових.

Читайте також

1