Зеленський сказав, яка країна першою взялася до реалізації проєкту відбудови України

Це не єдиний випадок, коли Естонія першою надає підтримку Україні
Важливо
Зеленський сказав, яка країна першою взялася до реалізації проєкту відбудови України
Зустріч Володимира Зеленського з главою МЗС Естонії / Фото: president.gov.ua
3 Серпня 2022, 21:20
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна отримала підтвердження щодо участі в реалізації плану відбудови від багатьох держав. Але саме Естонія першою взялася до реалізації проекту.

Про це йдеться у повідомленні на сайті глави держави.

Зеленський провів зустріч з новопризначеним міністром закордонних справ Естонії Урмасом Рейнсалу, який перебуває в Україні з першим закордонним візитом.

Президент подякував главі МЗС Естонії за сигнал солідарності з Україною. Водночас він зазначив, що підтримку з боку Естонії доводити не потрібно, українці знають про неї та цінують її.

Він зауважив, що під час візиту Рейнсалу у прикордонному місті Овруч на Житомирщині була закладена капсула з нагоди початку будівництва першого дитячого садочка в межах Fast Recovery plan. Це перший із 15 об'єктів загальної інфраструктури, які Житомирська обласна військова адміністрація передала на розгляд уряду Естонії для допомоги у відбудові області.

Все відновлення - ми розуміємо, що це велика сума, велика праця й тривалий час, і основні роботи будуть після того, як закінчиться війна. Але є екстрена допомога, яка потрібна зараз, перед початком навчального року, освітнього процесу. Це будівництво, відновлення шкіл і дитячих садочків, університетів, а також домівок для вимушено переміщених осіб, - зазначив президент.

Крім цього, Україна отримала підтвердження щодо участі в реалізації плану відбудови від багатьох держав, але Естонія першою взялася до реалізації проєкту.

Хочу подякувати вам за те, що ви поклали початок цьому процесу. Для нас це - перша ластівка. Ми вдячні, що робота почалася саме з вашої держави. Дякую уряду Естонії та естонцям, - додав Зеленський.

Глава держави окремо нагадав, що це не єдиний випадок, коли Естонія першою надає підтримку Україні, - вона була однією з перших держав, які підтримали Україну в питанні надання зброї.

Це найважливіший пріоритет сьогодні на полі бою. І особливо це відчувалося на самому початку війни, коли світ іще не був об'єднаний своєю допомогою. Але було декілька країн, які допомагали з першого дня, - зазначив він.

Також Зеленський наголосив на важливості для України послідовної підтримки з боку Естонії санкційної політики проти країни-агресора, а також євроінтеграційного курсу нашої держави.

Нагадаємо, що іноземці, які добровільно вирішили захищати Україну від російської навали, зможуть продовжити контракт із ЗСУ від одного до 10 років.

1