Зеленський ветував закон про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів

Президент вніс власні правки та пропозиції до документа
Головне
Зеленський ветував закон про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів
Президент України Володимир Зеленський фото: УНІАН
9 Липня 2021, 12:53
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський ветував ухвалений Радою закон про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС).

Як зазначено у картці закону на сайті парламенту, закон було направлено на підпис президенту 5 липня, а 8 липня його повернули в Раду з пропозиціями Зеленського та на розгляд комітету з питань правової політики. Сьогодні, 9 липня, до закону надано пропозиції президента.

Картка закону № 3711-д Фото: сайт Верховної Ради

Зокрема, Зеленський пропонує внести такі зміни до закону:

  • вважати повноважною ВККС у разі призначення до її складу щонайменше 11 членів, з яких як мінімум шість призначені з числа суддів або суддів у відставці;
  • запит члена першого складу конкурсної комісії для організаційного, технічного забезпечення здійснення його повноважень конкурсна комісія може залучати помічників, перекладачів.
  • фінансування діяльності таких помічників, перекладачів може здійснюватися із залученням міжнародної технічної допомоги.

Зеленський також пояснив вето частково конкуруючими між собою правками до другого читання. Тому що одна норма надає міжнародним експертам вирішальний голос в конкурсній комісії, а інша визначає, що для ухвалення рішення про призначення члена ВККС необхідно по два голоси українських та міжнародних експертів.

Нагадаємо, 29 червня Верховна Рада зміни до закону "Про судоустрій і статус суддів", що стосується відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (№3711-д). Спікер парламенту Дмитро Разумков підписав документ 5 липня. Після цього закон відправили на підпис президентові.

Читайте також наш матеріал: Новий етап судової реформи: чому Зеленський може ветувати закон "слуг"

Читайте також