Зеленський відповів на петицію про цивільні партнерства: яка позиція президента

Аби дозволити одностатеві шлюби, потрібно вносити зміни до Конституції
Зеленський відповів на петицію про цивільні партнерства: яка позиція президента
ЛГБТ (фото: Pexels)
27 Травня 2023, 11:35
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський звернувся до Кабінету Міністрів із пропозицією опрацювати питання щодо введення інституту зареєстрованого цивільного партнерства в Україні. Про це йдеться в його відповіді на петицію на підтримку законопроєкту № 9103 "Про інститут реєстрованих партнерств".

Зеленський нагадав, що українська держава свідомо обрала рух назустріч європейським стандартам, основою яких є демократія, верховенство права та права людини.

"Розглядаючи влітку минулого року петицію щодо одностатевих шлюбів, я акцентував на тому, що за Конституцією України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка (ст. 51). В умовах воєнного чи надзвичайного стану Конституція України не може бути змінена (ст. 157). Тож я звернувся до Кабінету Міністрів України з пропозицією опрацювати питання щодо запровадження інституту зареєстрованого цивільного партнерства", – ідеться у відповіді президента.

У відповіді нагадали, що уряд доручив Міністерству юстиції розробити й подати до Кабміну законопроєкт про "усунення дискримінаційних положень", які можуть порушувати майнові й немайнові права партнерів, які не одружені, та про запровадження інституту зареєстрованого цивільного партнерства.

Міністерство юстиції зараз працює над запровадженням інституту цивільного партнерства з визначенням правових засад, порядку й наслідків його державної реєстрації, а також правового статусу й особистих немайнових і майнових прав та обов'язків партнерів з урахуванням особливостей уже наявних правових інститутів, ідеться у відповіді президента.

Нагадаємо, що у Верховну Раду подали на реєстрацію законопроєкт про реєстровані партнерства. Він дасть змогу партнерам в одностатевих і різностатевих парах без шлюбу мати такі самі права, як і в законного подружжя.

Читайте також