Зґвалтування українських громадян рашистами були масовими - Денісова

Окупанти вчиняли насилля стосовно жінок, чоловіків, дітей та людей похилого віку
Зґвалтування українських громадян рашистами були масовими - Денісова
Насилля, жінки (Фото: pexels)
14 Квітня 2022, 20:39
читать на русском

Російські загарбники на окупованих територіях України масово вчиняли насилля стосовно жінок, дітей, чоловіків та навіть пенсіонерів.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на брифінгу в Медіацентрі України.

За її словами, окупанти порушують всі чотири Женевські конвенції 1949 року, міжнародне гуманітарне право, конвенцію захисту від геноциду та знищує українців – використовує неконвенційну зброю, термобаричні бомби, бомби уповільненого падіння, фосфорні та касетні міни. Оскільки неконвенційна зброя має некоректовані наслідки, вона заборонена, тому цей злочин проти людяності.

Денісова зазначила, що Офіс омбудсмана фіксує злочини геноциду – насамперед сексуальні злочини, які прямо заборонені статтею 6 Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Вона розповіла про факти зґвалтувань жінок і дівчат, дітей, зокрема хлопчиків, а також чоловіків, людей похилого віку.

Сексуальні злочини, що призводять до неможливості народжувати дітей, – це геноцид народу. Точну кількість подібних злочинів ми не можемо назвати зараз, але вони мають масовий характер. Ми щодня знаходимо докази таких злочинів – це геноцид, - додала вона.

Омбудсмана розповіла історію 11-річної дівчинки, що вийшла з підвалу, яку зґвалтував російський солдат, та аналогічні свідчення чоловіка середнього віку в Київській області. Також Денисова підтвердила дані про "підвал для зґвалтувань, організований росіянами в Бучі, де перебували 25 жінок віком від 14 до 24 років.

За її словами, дев'ять із 25 жертв насилля завагітніли, серед них є 14-річна дівчина.

Нагадаємо, що в Україні російські солдати не лише нищать будинки та вбивають мирне населення, а й скоюють статеві злочини проти дітей та жінок, та навіть чоловіків.

Читайте також

1