Жінки, які мають стати на військовий облік з 1 жовтня, зможуть їздити за кордон - Ляшко

У МОЗ пояснили. що жодних заборон для жінок-медикинь і фармацевток наразі немає
Важливо
Жінки, які мають стати на військовий облік з 1 жовтня, зможуть їздити за кордон - Ляшко
Жінки-військові (Фото: 112.ua)
27 Вересня 2023, 18:39
читать на русском

Жінки з медичною та фармацевтичною освітою, які зобов’язані стати на військовий облік в Україні з 1 жовтня, зможуть безперешкодно виїжджати за кордон.

Про це повідомив глава МОЗ Віктор Ляшко в ефірі національного телемарафону.

Він додав, що зміни в умовах виїзду стосуватимуться лише тих, хто є також держслужбовцями, працюють у центральних органах виконавчої влади або є народними депутатами чи депутатами місцевих рад.

"Ініціатором змін завжди є Міністерство внутрішніх справ, оскільки вони координують діяльність ДПСУ. Жодних змін перетину державного кордону жінок з медичною, фармацевтичною освітою до цієї постанови внесено не було", — зазначив він.

Ляшко додав, що на жінок-медиків поширюватимуться обмеження, якщо вони є держслужбовцями.

"Інших змін у перетині держкордону немає і не планується", — резюмував міністр охорони здоров’я.

З 1 жовтня всі жінки з медичною або фармацевтичною освітою мають стати на військовий облік. Для цього в них є три роки — до 31 грудня 2026-го.

Важливо, що взяття на облік не означає мобілізацію, додають у міністерстві. Однак це необхідно для оновлення даних про наявний резерв медиків у країні.

Нагадаємо, нардеп Веніславський заявив, що жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, повинні стати на військовий облік з 1 жовтня 2023 року. Вони набувають статусу військовозобов'язаних, для яких виїзд за кордон обмежений.

Своєю чергою у Держприкордонслужбі заявили, що те, що деякі жінки стануть військовозобовʼязаними з 1 жовтня, не означає, що для них автоматично буде заборонений виїзд з України, як військовозобов’язаним чоловікам.

З 1 жовтня 2023 року працівниці медичної та фармацевтичної сфери будуть зобов'язані зареєструватись у військкоматах. Жінки інших спеціальностей поки можуть стати на облік за власним бажанням. Взяти на облік можуть жінок, якщо вони придатні до проходження служби за віком до 60 років та станом здоров'я (це визначає ВЛК).

Разом з тим, до 2026 року українки, які мають медичну спеціалізацію, не підлягатимуть обов'язковій мобілізації.

Читайте також

1