Зменшення тиску на бізнес та відміна премій: Рада прийняла низку законопроєктів

Рада провалила кожен п'ятий законопроєкт
Головне
Зменшення тиску на бізнес та відміна премій: Рада прийняла низку законопроєктів
Верховна Рада України

Сьогодні, 8 липня, Верховна Рада України проголосувала за низку законопроєктів.

Про це повідомив народний депутат з фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко в Telegram.

Таким чином Рада проголосувала за зменшення тиску на бізнес під час війни. Зокрема, внесли зміни до законопроєкту щодо захисту інтересів суб'єктів подання звітності під час воєнного стану.

Під час воєнного стану, а також протягом трьох місяців після його закінчення, відповідальні за своєчасне подання та оприлюднення фінансової звітності, звільняються від відповідальності за порушення строків оприлюднення річної фінансової звітності та річної консолідованої фінансової звітності разом з відповідними аудиторськими звітами, звітом про управління, консолідованим звітом про управління, звітом про платежі на користь держави та консолідованим звітом про платежі на користь держави, складення яких передбачено законодавством, - сказав Олексій Гончаренко.

Також у ВР призупинили процедури присудження премій у сфері освіти на 2022 рік. Зокрема, відбудеться перерозподіл коштів з виплати премій у сфері освіти на здійснення заходів з відсічі військової агресії Росії проти України та захисту держави у розмірі понад 11 млн гривень.

Сьогодні проголосували за поправки до закону про запобігання корупції під час воєнного стану.

 Метою законопроєкту є забезпечення правової визначеності щодо застосування обмежень на одержання подарунків для осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, прирівняних до них осіб, в умовах воєнного стану, а також на забезпечення правової визначеності стосовно правил декларування таких подарунків в умовах воєнного стану, - пояснив Гончаренко.

Також Рада зобов'язала ЗМІ забезпечувати засобами для захисту від вогнепальної зброї та аптечками журналістів, що працюють в районі бойових дій.

Журналісти повинні бути обов’язково застраховані за рахунок роботодавця або будь-яких інших не заборонених законом джерел на випадок заподіяння шкоди їхньому життю та здоров'ю під час виконання професійних обов'язків, - сказав Олексій Гончаренко.

Рада врегулювала питання продажу електроенергії виробниками за двосторонніми договорами. Пропонують відтермінувати з 1 квітня 2022 року до 1 квітня 2023 року дату, до якої виробники електричної енергії (крім тих, яким встановлено "зелений" тариф, та виробників електричної енергії, які за результатами аукціону набули право на підтримку) здійснюють продаж електричної енергії за двосторонніми договорами виключно на електронних аукціонах, порядок проведення яких затверджується Кабміном.

Також з 1 травня 2022 року до 1 травня (після припинення або скасування воєнного стану) процеси обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії, які у зв'язку з війною запровадити технічно неможливо.

Інші законопроєкти, які прийняла Рада:

  • 6145 - законопроєкт про внесення зміни до Закону України "Про приєднання України до Конвенції про юрисдикцію, право, що застосовується, визнання, виконання та співробітництво щодо батьківської відповідальності та заходів захисту дітей". Змінюється центральний орган для виконання обов'язків, що покладаються на нього згідно з положеннями цієї Конвенції з "Міністерства юстиції України" на "Національну соціальну сервісну службу України". Прийнятий в цілому.
  • 6405 - законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою розвитку авіації загального призначення, адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу у сфері цивільної авіації, встановлення додаткових механізмів здійснення ефективного контролю за забезпеченням безпеки авіації та дерегуляції господарської діяльності у галузі цивільної авіації. Прийнятий за основу.
  • 6003 - законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів валідації інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності юридичних осіб. Зокрема, законопроєкт визначає механізм внесення до ЄДР відомостей про можливу недостовірність інформації про кінцевого бенефіціарного власника або структуру власності юридичної особи, перевірки достовірності такої інформації, а також запроваджується відповідальність за внесення до ЄДР завідомо неправдивих відомостей про кінцевого бенефіціарного власника таких юридичних осіб або про його відсутність. Прийнятий за основу.
  • 7292 - законопроєкт про внесення змін до статті 151 Кодексу адміністративного судочинства України щодо забезпечення позовів у виді зупинення наказу під час воєнного стану чи в бойовій обстановці. Прийнятий в цілому.
  • 7298 - проєкт Постанови про затвердження завдань Національної програми інформатизації на 2022-2024 роки. Прийнятий в цілому.
  • 7478 - законопроєкт про внесення зміни до Закону України "Про електронні комунікації". Забезпечення виконання повноважень центрального органу виконавчої влади у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектра покладається на Держспецзв'язку. Прийнятий в цілому.
  • 7422 - законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення доступності медичної та реабілітаційної допомоги у період дії воєнного стану. Прийнятий за основу.
  • ​​5795 - про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні.
  • 7465-1 - щодо особливостей діяльності фінансового сектору у зв'язку із введенням воєнного стану в Україні. Законопроєкт вносить зміни до цілого ряду законів, відповідно до яких, зокрема пропонує: скасувати обов'язок суб'єктів господарювання повідомляти Нацбанк про відкриття валютного рахунку в банківській установі за межами України; уточнити деякі повноваження НБУ; наділити Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повноваженнями визначати особливості функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб, виведення неплатоспроможних банків з ринку та здійснення ліквідації банків в умовах воєнного стану чи під час особливого періоду; передбачити тимчасове зупинення діяльності кредитної спілки. Законопроєкт прийнятий в першому читанні.
  • 6320 - спрощення порядку подання інформації, необхідної для проведення фінансового моніторингу.
  • ​​7284 - щодо соціального захисту осіб рядового і начальницького складу та умов проходження служби цивільного захисту.

Своєю чергою за повідомленням нардепа від "Голосу" Ярослава Железняка, Рада провалила кожен п'ятий законопроєкт.

Вперше з початку війни така велика серія невдалих спроб голосування законів - 5 з 28 питань або кожен п’ятий законопроєкт, - сказав Ярослав Железняк.

Нагадаємо, 8 липня, Верховна Рада проголосувала за припинення повноваження народного депутата Вадима Новинського.

1