ЗМІ розкрили "план путіна" на війну в Україні: вбити Зеленського, взяти Київ за три дні

США намагалися переконати союзників та Зеленського, що ризик вторгнення високий
Важливо
ЗМІ розкрили "план путіна" на війну в Україні: вбити Зеленського, взяти Київ за три дні
Війна Фото: https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua
16 Серпня 2022, 21:31
читать на русском

Ще у жовтні 2021 року у США була проведена термінова зустріч керівників вищих розвідувальних служб, військових та дипломатів з президентом Америки Джо Байденом. Під час цієї зустрічі американському президентові доповіли про плани росії вдертися в Україну.

Про це пише The Washington Post.

За даними журналістів, після цієї доповіді президент США "був твердо налаштований, що путіна потрібно або стримати, або протистояти йому, і що Сполучені Штати не повинні діяти поодинці".

Захоплення столиці 

Американська розвідка дізналася, що росіяни наступатимуть з півночі, неподалік від Києва. Передбачалося, що частина російських військ рухатиметься на схід від столиці через Чернігів, а інша буде оточувати Київ із заходу, просуваючись на південь від білорусі через проміжок між зоною відчуження на покинутій Чорнобильській АЕС і навколишніми болотами.

Атака планувалася взимку, щоб тверда земля зробила місцевість легкопрохідною для танків.

Оточивши столицю, російські війська планували оволодіти Києвом за три-чотири дні.

Вбивство Зеленського

Російський спецназ мав знайти та усунути президента Володимира Зеленського, убивши його, якщо необхідно. Після цього російські сили повинні були встановити маріонетковий уряд, дружній до Кремля.

Наступ з Криму

Окремо російські війська мали наступати зі сходу та пройти через центральну Україну до річки Дніпро, тоді як війська з Криму мали захопити південно-східне узбережжя. Ці дії мали тривати кілька тижнів.

Зупинившись, щоб перегрупуватись і переозброїтися, армія рф мала просунутися на захід, до лінії з півночі на південь, що тягнеться від Молдови до західної Білорусі, залишаючи на заході українську державу — територію, яка, за розрахунками Путіна, була населена "непоправними неонацистськими русофобами".

Радники Байдена були впевнені, що Україна дасть бій

Видання пише, що Сполучені Штати, Великобританія та інші члени НАТО витратили роки на навчання та оснащення українських військових, які були більш професійними та краще організованими, ніж до нападу росії на Крим і східний регіон Донбасу сім років тому. Але навчання було зосереджено майже так само на тому, як створити внутрішній опір після російської окупації, так і на тому, як запобігти цьому. Зброя, яку вони постачали, була переважно малокаліберною та оборонною, щоб її не сприймали як провокацію Заходу.

Недовіра до Зеленського

The Washington Post пише, що адміністрація Байдена мала серйозні занепокоєння щодо "молодого президента України, колишнього телевізійного коміка, який прийшов на посаду завдяки величезній народній підтримці та бажанню фундаментальних змін, але втратив громадський авторитет частково через те, що не виконав обіцянки мир з росією".

44-річний Зеленський не здавався рівним безжальному путіну.

Математика була не на користь України. Росія мала більше військ, більше танків, більше артилерії, більше винищувачів і керованих ракет і продемонструвала в попередніх конфліктах свою готовність підкорити своїх слабших супротивників, не зважаючи на втрати цивільного населення.

Американські чиновники були упевнені, що Київ здасться не так швидко, як очікували росіяни, але він здасться.

Зеленського попередили про вторгнення

Журналісти стверджують, що Зеленський чув попередження США, але сказав, що американці не пропонували ті види зброї, які потрібні Україні для захисту.

Ви можете сказати мільйон разів: "Слухай, може бути вторгнення". Гаразд, може бути вторгнення — ти даси нам літаки?" – сказав Зеленський. - Ви дасте нам ППО? "Ну, ви ж не член НАТО". О, гаразд, тоді про що ми говоримо?»

За даними видання, коли міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та голова Офісу президента Андрій Єрма відвідали Державний департамент у Вашингтоні (листопад 2021 рік), високопоставлений чиновник США зустрів їх чашкою кави та посмішкою. "Хлопці, копайте окопи!" — сказав він.

Коли ми посміхнулися у відповідь, — згадував Кулеба, чиновник сказав: — "Я серйозно. Почніть копати траншеї. … На вас нападуть. Масштабна атака, і ви повинні підготуватися до неї". Ми запитали подробиці - їх не було.

Низка офіційних осіб США заперечували ці слова Кулеби, заявляючи, що вони надавали київському уряду конкретні розвіддані на початку та під час підготовки до вторгнення.

Макрон та Меркель вірили Путіну

Президент Франції та канцлерка Німеччини роками мали справу з Путіним і їм було важко повірити, що він був настільки ірраціональним, щоб розпочати війну.

Через кілька місяців, попри нові дані розвідки США, французи та німці наполягали на тому, що є шанс для дипломатії. Американці та британці мало сподівалися, що будь-які дипломатичні зусилля окупляться, але були готові тримати двері відкритими — якщо європейці дадуть щось натомість.

Байден почав готувати Україну до війни

Видання стверджує, що з дозволу Агентства національної безпеки Сполучені Штати встановили пряму лінію зв’язку між українськими військовими та Європейським командуванням США. Високозахищена система мала підтримувати прямий контакт американців зі своїми українськими колегами під час розвитку подій.

Адміністрація США також посилала зброю в Україну. У грудні Байден дозволив отримати додаткові 200 мільйонів доларів зброї зі запасів США — навіть тоді, коли київський уряд, багато хто в Конгресі та деякі в самій адміністрації стверджували, що якщо Сполучені Штати справді вірять у повномасштабне вторгнення, цього було недостатньо.

Але кожен крок адміністративної кампанії ґрунтувався на уникненні прямої участі США у військовому зіткненні. Головне занепокоєння Білого дому щодо провокацій впливало на кожне рішення про те, яку допомогу та яку зброю надати українцям для захисту.

Маріонетковий уряд

Наприкінці січня британський уряд публічно звинуватив росію у намаганні встановити в Києві маріонетковий режим. Звинувачення, засноване на даних розвідки США та Великобританії, було оприлюднено в дуже незвичайній заяві для преси міністра закордонних справ Ліз Трасс, зробленій пізно ввечері в Лондоні, але якраз вчасно для недільних ранкових газет.

 США попередили Зеленського про можливий замах на його життя

The Washington Post пише, що 12 січня директор ЦРУ Вільям Бернс зустрівся в Києві із Зеленським заявив, що росія має намір завдати блискавичного удару по Києву та обезголовити центральну владу. Сполучені Штати також виявили ключову частину планування на полі бою: росія намагатиметься висадити свої сили спочатку в аеропорту в Гостомелі, передмісті столиці, де злітно-посадкові смуги можуть прийняти великі російські транспорти з військами та зброєю. Там би почався штурм Києва.

У якийсь момент їхньої розмови Зеленський запитав, чи не загрожує особисто йому або його родині. Бернс сказав, що Зеленському потрібно серйозно поставитися до своєї особистої безпеки.

Ризики для президента зростали. Розвіддані того часу вказували, що російські групи вбивць могли вже перебувати в Києві й чекати на активізацію.

Зеленський про применшення загрози війни для українців

Але Зеленський опирався закликам перемістити свій уряд та був категоричним щодо необхідності інформувати громадян про можливий наступ.

Для українського президента рішення залишити людей в країні, де вони могли битися, захищаючи свої домівки, було ключем до відбиття будь-якого вторгнення.

Західна розвідка не єдина вважала, що Зеленський повинен готуватися до повномасштабного вторгнення. Деякі співробітники української розвідки, хоч і скептично ставилися до того, що путін завдасть удару, але готувалися до найгіршого. Керівник військової розвідки України Кирило Буданов заявив, що він вивіз архіви зі свого штабу за три місяці до початку війни та підготував запаси палива та боєприпасів.

Повторне попередження

Американська сторона 19 січня повторно попередила про вторгнення. Однак Зеленський продовжував стверджувати, що будь-який публічний заклик до мобілізації спричинить паніку та зашкодить економіці України, яка й так не стійка.

Блінкен наголошував на важливості збереження безпеки та недоторканості Зеленського та його уряду. Зеленський сказав Блінкену, що залишається в Україні, бо "почав підозрювати, що деякі західні офіційні особи хочуть, щоб він утік, і щоб росія могла встановити маріонетковий уряд, який досяг би домовленості з державами НАТО".

За 24 години до війни

Рано ввечері 23 лютого Білий дім отримав термінову розвідувальну інформацію. Існувала висока ймовірність, що вторгнення почалося. Війська рухалися, і росіяни обстріляли ракетами цілі в Україні. Головні радники президента зібралися. Деякі зустрілися в ситуаційній кімнаті, а інші приєдналися по безпечній лінії.

Салліван поспілкувався з Єрмаком, главою офісу Зеленського. У Києві був "надзвичайно високий рівень ажіотажу", сказав співрозмовник, знайомий з дзвінком: "Вони не виходили з-під контролю. Просто надзвичайно емоційно, але так, як ви очікували".

Єрмак сказав Саллівану почекати — він хотів привести Зеленського до телефону, щоб поговорити безпосередньо з Байденом. Салліван під'єднав дзвінок до кімнати переговорів, частини другого поверху резиденції Білого дому, яка використовувалася як робочий кабінет, і увімкнув президента.

Зеленський закликав Байдена негайно зв'язатися з якомога більшою кількістю інших світових лідерів і дипломатів. Він повинен сказати їм висловитися публічно, зателефонувати Путіну напряму і сказати йому "припинити це".

"Зеленський був стривожений", – згадує співрозмовник. Він попросив Байдена "отримати всю розвіддану інформацію, яку ви зараз можете надати. Ми будемо боротися, ми будемо захищатися, ми можемо втриматися, але нам потрібна ваша допомога".

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський пояснив, чому влада не попередила українців про вторгнення російських військ. За його словами, це призвело б до хаосу. Він заявив, що якби влада попередила українців про вторгнення росії ще у жовтні, то Україна протрималася б три дні. За його словами, мовчання влади про плани росіян дозволило уникнути масової еміграції, спаду економіки та загалом утримати країну.

Читайте також