Знищення кажанів провокуватиме розвиток нових пандемій коронавірусів - вчені

Знищення диких територій людиною підвищує ризик пандемії. Епідеміологічне мінне поле визначається в 113 країнах, яке створюють патогени, переносниками яких є ці тварини
Знищення кажанів провокуватиме розвиток нових пандемій коронавірусів - вчені
Вечірниця руда (кажан)
17 Травня 2023, 22:55
читать на русском

Протягом тисячоліть віруси кажанів ховалися в лісах Західної Африки, Індії, Південної Америки та інших частин світу. Але, залишаючись локалізованими, вони становили невелику загрозу для людства.

Згідно з новим аналізом даних від Reuters, що такий статус-кво перекреслено і над світом нависла нова загроза пандемії.

Сьогодні, коли все більше і більше людей зазіхають на середовище проживання кажанів, патогени, які переносять ці тварини, створюють епідеміологічне мінне поле в 113 країнах, де високий ризик того, що вірус перейде на інші види й заразить людей.

Кажани пов’язані з багатьма найбільш смертоносними спалахами захворювань, які сталися протягом останніх півстоліття, включаючи пандемію COVID-19, яка вбила щонайменше 7 мільйонів людей і бере свій початок у родині коронавірусів, які передаються кажанами. Хоча вчені все ще намагаються з’ясувати, як цей вірус заразив людей, десятки інших спалахів можна простежити через вторгнення людей у ​​райони, де багато кажанів.

Щоб визначити, де може виникнути наступна пандемія, агентство Reuters використало дані протягом  двох десятиліть про спалах хвороби та дані про навколишнє середовище, щоб точно визначити місця на планеті, найбільш вразливі до "поширення зоонозів" — термін, який означає, коли вірус переходить між видами. Віруси переходять від кажанів до людей або через проміжного хазяїна, такого як свиня, шимпанзе чи циветта (вівера, мускусний кіт), або безпосередньо через контакт людини з сечею, фекаліями, кров’ю чи слиною кажанів.

Журналісти Reuters поспілкувалися з десятками вчених, прочитали численні академічні дослідження та подорожували багатими кажанами країнами по всьому світу, щоб дізнатися, як знищення диких територій людиною підвищує ризик пандемії. Наш аналіз даних – перший у своєму роді – виявив, що глобальна економічна система стикається з природою та ставить під загрозу здоров’я людей, оскільки ліси, багаті кажанами, вирубуються, щоб звільнити місце для ферм, шахт, доріг та інших будівель.

Ось основні висновки цього дослідження:

Агентство Reuters виявило понад 9 млн кв. км на Землі, де у 2020 році були сприятливі умови для поширення вірусу, що передається кажанами, що, можливо, викликало нову пандемію. Ці області, які ми назвали "зонами стрибка", охоплюють земну кулю, охоплюючи 6% суші Землі.

Це здебільшого тропічні місцевості, багаті кажанами, які зазнають швидкої урбанізації. * Станом на 2020 рік майже 1,8 мільярда людей – більш ніж кожен п’ятий із нас – жили в районах з високим ризиком поширення. Це на 57% більше людей, які живуть у зонах стрибка, ніж два десятиліття тому, що збільшує ймовірність того, що смертельний вірус кажанів може поширитися.

Крім того, ці люди живуть ближче один до одного, що збільшує ймовірність того, що спалах хвороби переросте у глобальну пандемію, яка швидко поширюється.

Аналіз виявив високий ризик розповсюдження в регіонах, включаючи Китай, де виникла COVID-19; сусідній Лаос, де вчені виявили найближчих родичів у дикій природі вірусу, відповідального за нинішню пандемію; Індія, де пів мільярда людей живуть у зонах стрибків, що швидко розширюються, найбільше серед усіх націй; і Бразилія, яка має найбільшу територію під загрозою, оскільки люди спустошують Амазонку.

Нагадаємо, нині відомо про два види геніпавірусів, які здатні заражати людей - вірус Ніпах та вірус Хендра. Захворювання на них може протікати як у безсимптомній формі, так і у вигляді тяжкої респіраторної інфекції з летальним кінцем. Вважається, що їх природним резервуаром цих двох вірусів у дикій природі є кажани.

Читайте також

1