Золоті злитки, мільйони гривень та картини: що знайшли під час обшуків у нардепа Киви (фото)

У його щорічній декларації такі багатства не задекларовані
Золоті злитки, мільйони гривень та картини: що знайшли під час обшуків у нардепа Киви (фото)
Народний депутат Ілля Кива (Фото: УНІАН)
2 Грудня 2021, 10:24
читать на русском

У незадекларованому будинку в Козині, де проживає нардеп від ОПЗЖ Ілля Кива, у середині минулого місяця проходили обшуки. Тоді правоохоронці там знайшли майже 15 млн гривень готівкою, злитки золота та картини керівниці підсанкційного видання "Страна.UA" Світлани Крюкової.

Про це йдеться у розслідуванні Bihus.info.

Згідно з фото, які отримали розслідувачі з власних джерел у правоохоронних органах, під час обшуків у Киви знайшли готівку у гривнях та в іноземній валюті. Зокрема понад 1,1 млн гривень та 500 тисяч доларів США (приблизно 13,5 млн гривень).

В автомобілі нардепа було виявлено ще 300 тисяч гривень. Звісно, про них в останній щорічній декларації парламентаря і не йдеться. Оскільки там він вказав лише 425 тисяч гривень готівкою.

Також слідчі знайшли у нардепа багато золотих злитків, вагою від 1 до 100 г. Щонайменше 6 стограмових злитків потрапили на фото з обшуку помешкання. Їхня вартість перевищує 5 тисяч євро (понад 150 тисяч гривень). Загальна вартість золота на одній фотографії становить не менш як 1 млн гривень. При цьому будь-яке золото відсутнє в декларації нардепа.

Обшук у будинку Іллі Киви в Козині Фото: bihus.info

Крім цього, у помешканні Киви було знайдено кілька картин, які продає керівниця підсанкційного видання "Страна.UA" Світлана Крюкова у своїй соцмережах. На одній з таких картин Кива зображений в образі фашистського диктатора Беніто Муссоліні. Цей витвір мистецтва Крюкова подарувала нардепу на день народження у 2020 році.

Ілля Кива в образі Беніто Муссоліні Фото: bihus.info

На іншій картині Кива постав у компанії своїх колег по ОПЗЖ - Вадима Рабіновича та Віктора Медведчука - в образах героїв радянського фільму "Кавказька полонянка". Цю картину Крюкова виставила на продаж у травні цього року. Згідно з коментарями під відповідним дописом, тоді картину придбав бізнесмен Сеяр Куршутов (з квітня 2021 року перебуває під санкціями РНБО) за 10 тисяч доларів.

Ілля Кива, Вадим Рабінович та Віктор Медведчук в образі героїв фільму "Кавказька полонянка" Фото: bihus.info

Відео про обшук у Киви вийшло на YouTube-каналі BIHUS ввечері 1 грудня. Але вранці 2 грудня воно стало недоступним.

Читайте також

Згодом керівник проєкту, журналіст Денис Бігус заявив, що відео не відповідає дійсності, оскільки до них потрапили матеріали з іншої справи. Він перепросив у аудиторії та інших ЗМІ, які поширили цю новину, оскільки вони багато років здобували довіру.

Нагадаємо, що 16 листопада до Іллі Киви прийшли з обшуками ДБР, Нацполіція та Офіс генпрокурора. На думку нардепа, причинами стали привітання президента РФ Володимира Путіна, червона зірка та святкування Дня визволення Києва від нацистів.

Пізніше Державне бюро розслідувань повідомило, що обшуки в помешканні Киви пройшли у справі за фактом стрілянини з автомата.

Читайте також

1