Звільнили засуджених у Грузії українських яхтсменів

Їх звинувачували у незаконному перетині державного кордону
Важливо
Звільнили засуджених у Грузії українських яхтсменів
арешт, в’язниця Фото: RODNAE Productions з Pexels
19 Липня 2021, 12:00
читать на русском

У Грузії, у день візиту до країни президента Володимира Зеленського, звільнили двох українських яхтсменів, засуджених за незаконний перетин державного кордону.

Про це повідомив український президент у своєму Твіттері.

З листопада 2020-го ми працювали над звільненням українських яхтсменів Юрія Хомича й Володимира Дьяченка, затриманих у Грузії. Сьогодні Грузія звільнила їх з-за ґрат. Я вдячний грузинській стороні за це рішення, яке відповідає духу стратегічного партнерства між нашими країнами, - написав він.

За даними телеканалу "Мтаварі", українські спортсмени були звільнені на підставі акту про помилування, підписаного президентом Грузії Саломе Зурабішвілі.

Зазначається, що засуджені не зверталися з відповідним проханням до глави держави.

Нагадаємо, наприкінці листопада 2020 року грузинські прикордонники затримали яхту, яка прямувала до Туреччини уздовж берега Грузії. На її борту перебували громадяни України Володимир Дяченко та Юрій Хомич, а також власник судна, громадянин Грузії Михайло Батурин. Останній працював в охороні Саакашвілі, коли той був президентом Грузії. Рідні яхтсменів і їхній адвокат стверджували, що українці не робили нічого незаконного, а причини їх затримання у відкритому морі були виключно політичними.

Дяченко, Хомича і Батурина звинуватили в незаконному перетині кордону Грузії і відправили в ув'язнення до закінчення слідства. 14 липня Батумський міський суд визнав їх винними, засудивши до 4 років в'язниці. Влада України закликала грузинську сторону переглянути негайно звільнити яхтсменів.

Читайте також