Саакашвілі шкодить відносинам з Грузією, але зустріч Зеленського з Зурабішвілі - це добре

Руслан Бортник

політолог

Саакашвілі шкодить відносинам з Грузією, але зустріч Зеленського з Зурабішвілі - це добре
23 Червня 2021, 17:32
читать на русском
Сторони розуміють, що зусилля необхідно об'єднувати

23 червня вперше за 15 останніх років з офіційним візитом Київ відвідала президентка Грузії Саломе Зурабішвілі. Візит відбувся на тлі потепління україно-грузинських відносин та повернення посла Грузії після року дипломатичного протистояння через призначення Міхеіла Саакашвілі головою Виконавчого комітету Національної ради реформ України. Чи вдалою була зустріч глав двох держав та чи заважає постать Саакашвілі україно-грузинським відносинам Парламент.UA розпитав політолога, директора Українського інституту політики Руслана Бортника.

Про що говорить візит президентки Грузії до України

Візит президентки Грузії Саломе Зурабішвілі до Києва свідчить про нормалізацію стосунків між двома державами та є гарним сигналом для народів обох країн.  Після року дипломатичного протистояння між Україною і Грузією, нарешті прийшло потепління та розуміння того, що потрібно об'єднувати зусилля на шляху інтеграції з Європейським Союзом та Північноатлантичним Альянсом. Під час спільної заяви президентів обоє зазначили, що стратегічне партнерство України та Грузії має наповнитися реальним змістом і конкретними проєктами, що є позитивним сигналом.

Читайте також

Чи впливає фактор Саакашвілі на україно-грузинські відносини

Колишній президент Грузії та Голова Виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеіл Саакашвілі є істотною перепоною в покращенні україно-грузинських відносин, адже в Грузії на нього відкрито кілька кримінальних проваджень, а Україна не погоджується на екстрадицію, оскільки вважає Саакашвілі своїм громадянином.

Проте повернення у квітні цього року посла Грузії до України свідчить, що і у цьому питанні між нашими державами є прогрес. В будь-якому випадку постать Саакашвілі не є визначальною та навряд зможе зіпсувати напрацювання обох країн в рамках ГУАМ та інших міждержавних організаціях, особливо зважаючи на те, що і Грузія, і Україна прагнуть вступити до ЄС та НАТО.