Путін отримав від Байдена менше, ніж хотів: інтереси України не постраждали

Ігор Чаленко

політолог

Путін отримав від Байдена менше, ніж хотів: інтереси України не постраждали
(Фото: facebook/WhiteHouse)
17 Червня 2021, 19:48
читать на русском
Експерт розповів про наслідки зустрічі Байдена та Путіна для України

Результати першої за останні десять років особистої зустрічі президента Росії Володимира Путіна та американського президента Джо Байдена на віллі Ла Гранж в Женеві.

Про те чим же обернулися ці перемови для України, про що насправді домовилися президенти та чи не розміняли США Україну на власні політичні інтереси розповів Парламент.UA політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

Про що насправді домовилися Путін з Байденом

Мушу відзначити скорочений в півтора раза термін зустрічі у двох раундах. Заявляли мало не чотири-п'ять годин, а встигли за три години. Це може свідчити про те, що найгостріші питання просто прибрали в сторону, аби продемонструвати, що сторони можуть домовлятися. Обговорювалися ситуація в Сирії, Ірані, Афганістані, питання Арктики, безпеки, кібербезпеки, боротьби з коронавірусом. Тобто більш рамкові теми, які болісно не зачіпають жодну зі сторін.

Щодо України, судячи з тих коротких фраз, які були висловлені Путіним та Байденом, очевидно що є дві полярні позиції й на сьогодні жодна зі сторін не зробила крок на зустріч. Плюс до того слова Путіна, про те, що "мазком пройшлися по темі України в НАТО", мовляв, нема чого обговорювати. Адже все вже було сказано раніше публічно до зустрічі. НАТО уже висловило свою позицію щодо України в Альянсі у комюніке саміту за два дні до того.

Щодо Донбасу, то і тут є суперечність. Слова Путіна повністю слідували російському наративу розуміння Мінських угод. А от Байден просто звернув увагу на Мінські угоди, але зробив наголос саме на дипломатичному вирішенні ситуації. Начебто "незиблимість" Мінських угод США ставлять під сумнів і можуть виступати за їх оновлення. Але тема цікава ще тим, що очевидно нормандський формат у найближчій перспективі оновлений не буде, це позиція російської сторони. Тобто так далі і буде: Україна, Франція, Німеччина і Росія.

Читайте також

Наскільки вагомими будуть результати зустрічі

Це точно була не протокольна зустріч, виходячи з того, що відбувалося між США та Росією одразу після перемоги Байдена, зокрема висилку послів. Тож те, що під час зустрічі вирішили повернути обох послів - це вже дуже важливе рішення. Також вирішили розпочати консультації щодо безпекових питань, і буде розпочата робота відповідних відомств.

Можна сказати, що це певною мірою перемога Росії, адже блокади вже не буде і з нею шукають точки дотику.

Роздратування, з яким вийшов Путін після зустрічі, свідчить про те, що він хотів значно більшого від цих перемовин, а Байден завів його конкретні питання та напрямки.

Чим завершилися перемови Путіна і Байдена для України

Загалом, у мене враження від цієї зустрічі, як від нормандського саміту у 2019 році - обережний оптимізм. Тепер усе залежить від того, як обидві сторони будуть надалі домовлятися та наскільки вони готові до компромісів.

Для України ця зустріч більше позитивна. Адже США не перейшла червоні ліні та не вирішила розміняти Україну за власні політичні інтереси. Тому більшого від цієї зустрічі ми не отримали б, враховуючи кількість тем, які мали два лідери обговорити. Тож ми продовжуємо рухатись у перемовному процесі.

1