Чи зможуть криптовалюти замінити готівку

Богдан Прилепа

Експерт по блокчейну

Чи зможуть криптовалюти замінити готівку
Криптовалюта Bitcoin/Біткоїн (фото: pexels)
17 Червня 2021, 13:33
читать на русском
Звичка до готівки доволі сильна, але прогрес настає

Сучасному світу потрібні сучасні гроші. І криптовалюта готова зайняти цю нішу, адже її можна використовувати як для заощадження, так і для платежів. Але держави навряд чи захочуть втрачати контроль над фінансовими потоками.

Люди звикли до готівки, але їх потрібно осучаснити

Ще торік найбільший німецький конгломерат Deutsche Bank вирішив провести опитування серед жителів США і Європи. Банк поцікавився, як люди ставляться до готівки, онлайн-платежів і криптовалют.

З'ясувалося, що хоч готівкові гроші неймовірно застаріли, більшість людей готові продовжувати ними користуватися.

"Багато хто, напевно, стикалися з тим, як незручно працюють банки - з 9:00 до 17:00 по буднях, після чого з чистою совістю йдуть на вихідні. Їх режим роботи не змінювався століттями, хоча світ вже давно живе в режимі 24/7. Те ж саме з готівкою - вона вже не може покрити всі потреби сучасної людини, але залишається відчуття звички", - розповідає співзасновник IT-компанії Prof-it Blockchain Богдан Прилепа.

Саме тому в Deutsche Bank вважають, що в найближчій перспективі криптовалютам навряд чи вдасться замінити фіат. Готівка ще дуже довго буде займати панівне місце у світовій фінансовій системі.

Прийняття криптовалют виросте за 10 років

Однак в далекій перспективі доля цифрових валют не така сумна. Уже в найближчі 10 років їх прийняття має зрости "зі швидкістю світла", відзначають в банку.

Богдан Прилепа згоден з цим прогнозом. За його словами, однією з головних перешкод на шляху до прогресу є сільське населення. За межами міст досі існують проблеми зі зв'язком та інтернетом. Але в умовах вселюдної урбанізації незабаром цифровий світ добереться і до села.

"Термін в 10 років виглядає реалістично. Повністю замінити паперові гроші швидко не вийде. Тому прийняття криптовалют почнеться з великих міст і розвинених IT-країн. І тільки потім охопить менш просунуті регіони", - підкреслив він.

Коронавірус може допомогти криптовалютам стати масовими

Ще один фактор, який може допомогти криптовалютам стати масовими - коронавірус. Під час пандемії людство знизило до мінімуму контакт з усім, що може поширювати інфекцію. А гроші ще до COVID-19 були брудними в прямому значенні цього слова.

З появою коронавірусу ситуація погіршилася і тепер багато держав по всьому світу поспішають оцифрувати свої національні валюти. Так, наприклад хочуть зробити в Банку Росії. Регулятор вважає готівку застарілою і збираються повністю замінити паперовий рубль на цифровий протягом 20-30 років.

"Брудні та заклеєні скотчем папірці - це справжній пережиток минулого. Світ вже давно прагне до безготівкових платежів. Але цифрові гроші нацбанків може і розв'язують проблему з гігієною, але залишаються централізованими. Тому вони є півзаходом", - продовжує експерт.

За його словами, CBDC звичайно будуть мати набагато більш стабільний курс, ніж у того ж біткоїну. Але їх емісія так і залишиться залежною від дій центробанку і буде повністю контролюватися державою.

У криптовалют багато переваг

У криптовалют набагато більше можливостей. Вони незалежні, децентралізовані та часто анонімні. Якщо цифрові валюти ЦБ просто аналоги звичайних грошей, то у криптовалют величезний функціонал. Вони можуть бути засобом накопичення, інвестиційним активом, з їх допомогою відбуваються миттєві транскордонні платежі, а ще багато криптовалют підтримують смартконтракти.

"Криптовалюти якщо не виглядають ліками від усіх хвороб, то як мінімум є більш перспективним різновидом грошей. Крипторинку ще треба пройти чимало фундаментальних змін для того, щоб стати масовим, простим і зрозумілим. Але навіть тоді криптовалюти навряд чи зможуть повноцінно замінити готівку. Але вони відмінно зможуть їх доповнити", - підсумував Богдан Прилепа.

1