Зеленський може звільнити Татарова пізніше - політолог

Петро Олещук

політолог

Зеленський може звільнити Татарова пізніше - політолог
Заступник голови Офісу президента Олег Татаров (фото: УНІАН)
6 Липня 2021, 16:11
читать на русском
Президент не хоче показувати, що ухвалює кадрові рішення під тиском активістів

6 липня президент України Володимир Зеленський відповів на петицію активістів щодо негайного звільнення заступника керівника Офісу президента Олега Татарова. Глава держави відмовився це робити, посилаючись на те, що "ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством". Парламент.UA запитав політолога Петра Олещука, чому Зеленський так вчинив та які наслідки можуть очікувати президента після різкої відмови виконати вимогу понад 25 000 громадян України.

Комусь же потрібно працювати в Офісі президента

Діяльність Офісу президента не регулюється жодним законом, вона регулюється - виключно указами президента. Офіс президента – це особиста служба глави держави: лише він може визначати потрібен цей орган чи ні, тим паче визначати склад людей, які там працюють. За великим рахунком, президент не повинен звітувати про те, кого він туди призначає.

Читайте також

Єдина відповідальність, яка може бути після того, як Зеленський відмовився звільняти Татарова з посади заступника керівника ОП – політична, наприклад: зростання недовіри до президента. Але окрім політичної відповідальності, жодних інших можливостей впливати на рішення президента у тих, хто вимагає відставки Татарова, немає. Люди, які вимагають якихось кадрових рішень від Зеленського, очевидно, працювати до нього в Офіс не підуть, а працювати там хтось таки повинен. А ті, хто там працюватиме, обов'язково будуть концентрувати на собі негативну увагу.

Зеленський може звільнити Татарова у майбутньому

Звичайно, з метою знизити рівень суспільної напруги Зеленський міг його звільнити. Можливо, це ще буде у майбутньому. Зеленський не хоче показувати, що він ухвалює кадрові рішення у власному Офісі під тиском активістів чи будь-кого іншого.

Загалом фігура Татарова цікава обмеженому колу активістів. Так, вони можуть вийти на протест, але чи буде цей протест масовим? Навряд. Прихильники Зеленського поза цією проблемою, вона їм мало цікава, як і більшості громадян України, яких цікавлять більш нагальні соціальні проблеми.