Зеленський відмовився звільнити підозрюваного в корупції Татарова з ОП

Олег Татаров надалі залишається заступником голови Офісу президента
Головне
Зеленський відмовився звільнити підозрюваного в корупції Татарова з ОП
Татаров Олег (фото з сайту president.gov.ua)
6 Липня 2021, 13:55
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський відповів на петицію з вимогою звільнити заступника голови ОП Олега Татарова, яку підписали понад 26 тисяч українців.

Відповідь Зеленського розміщена у розділі електронних петицій на сайті президента.

З цієї відповіді загалом незрозуміло, чи збирається зеленський виконати цю вимогу. Натомість президент (досьє Володимира Зеленського) посилається на статтю 19 Конституції, згідно з якою ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Згідно з Положенням про Офіс Президента України, затвердженим Указом Президента України від 25 червня 2019 року № 436 (зі змінами), Офіс Президента України є постійним допоміжним органом, утвореним Президентом України, – написав Зеленський.

Ініціатор петиції, голова організації "Центр протидії корупції" Віталій Шабунін прокоментував відповідь президента, зазначивши, що глава держави має право звільняти чиновників ОП. Як приклад він навів указ Зеленського від листопада 2020 року, яким той звільнив заступника голови ОП Сергія Трофімова.

Згідно з Положеннями про Офіс президента, керівник Офісу президента та його заступники призначаються на посади на строк повноважень президента України і звільняються з посад президентом України, - нагадав Шабунін.

Активіст також написав, що дискусію про “цінності” чинного президента остаточно закрито.

Зеленський розділяє цінності Татарова. А це значить, що президент: підтримує відмазування вбивць майданівців та не бачить проблем в корупційних злочинах Татарова. Тож тепер ми достеменно знаємо, що саме Зеленський дав вказівку відмазати Татарова від покарання за злочин, доведений детективами НАБУ. Саме за наказом президента було організовано незаконні рішення судів, ОГП, ДБР і СБУ, аби лише Татаров залишився непокараним. Своїм підписом Зеленський засвідчив, що його світогляд не має нічого спільного ні з цінностями Революції Гідності, ні з цінностями цивілізованого Світу, - підсумував Шабунін.

Читайте також

Як відомо, петиція з’явилася на сайті президента України в березні 2021 року і в передбачений законом термін (до 90 днів) набрала майже 26 тисяч голосів при мінімумі 25 тисяч.

Нагадаємо, заступника голови ОП Олега Татарова (досьє Олега Татарова), який відповідає в ОП за роботу правоохоронних органів, називають причетним до корупційного скандалу з квартирами Нацгвардії. Ніби-то саме Татаров, який до призначення в ОП був юристом "Укрбуду", організував фальшиву експертизу щодо збитків, завданих державі та підкупив суддю, який обирав запобіжний захід нардепу Микитасю. Сам Микитась  стверджує, що Татаров також причетний до махінацій зі зміною власника "Укрбуду".

30 грудня Вищий антикорупційний суд відкликав клопотання про обрання запобіжного заходу заступнику голови офісу президента Олегу Татарову.

15 січня Вищий антикорупційний суд доручив повернути справу Татарова детективам Національного антикорупційного бюро.

За інформацією ЗМІ, Татаров продовжує повноцінно працювати в ОП. Він зустрічається з Зеленським, виконує його завдання і доручення.

29 січня Офіс генпрокурора перекваліфікував справу Татарова на некорупційну.

Більше читайте у нашому матеріалі: ТОП-5 політичних скандалів 2020 року: Порошенко, Богдан, Єрмак, Татаров і КСУ.

1