Офіс генпрокурора перекваліфікував справу Татарова на некорупційну - НАБУ

ОГП створює штучні підстави для усунення детективів НАБУ
Важливо
Офіс генпрокурора перекваліфікував справу Татарова на некорупційну - НАБУ
Заступник голови Офісу президента Олег Татаров (фото: УНІАН)
29 Січня 2021, 18:32
читать на русском

Офіс генерального прокурора прагне вивести справу за підозрою заступника керівника Офісу президента Олега Татарова з підслідності Національного антикорупційного бюро України.

Про це повідомили у пресслужбі НАБУ.

У бюро вважають, що зміна підозри одному з учасників злочину у справі надання неправомірної вигоди за забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта на нетяжку некорупційну статтю Кримінального кодексу України свідчить про штучне створення Офісом генпрокурора підґрунтя для виведення з-під відповідальності осіб, залучених до вчинення злочину. Зокрема, йдеться про справу Татарова.

Читайте також

Попри те, що детективи НАБУ дістали достатньо доказів під час розслідування, які свідчать про надання екснардепом хабаря, та підтвердженням цього факту ним самим під час допитів, прокурор ОГП 27 січня 2021 року перекваліфікував злочин на некорупційний.

Відтак, начебто створено формальні підстави для усунення детективів НАБУ від розслідування резонансного злочину, співучасником якого є заступник керівника Офісу президента, - повідомили у НАБУ.

У НАБУ звернули увагу на те, що досудове розслідування здійснює слідчий того органу, до підслідності якого відноситься кримінальне правопорушення, у зв’язку з яким почато досудове розслідування.

Оскільки експертиза, за результатами якої видано недостовірний висновок, проводилась за фактом кримінального правопорушення, підслідного НАБУ, саме Національне бюро повинне здійснювати досудове розслідування навіть після зміни кваліфікації.

5 січня 2021 року директор НАБУ надіслав до ОГП постанову про необхідність доручення досудового розслідування у цій справі детективам Національного бюро, з огляду на положення статті 216 КПК України. Однак, станом на сьогодні генеральний прокурор Ірина Венедіктова (досьє Венедіктової) зазначені рішення не виконала.

Читайте також

Нагадаємо, заступника голови ОП Олега Татарова (досьє Олега Татарова), який відповідає в ОП за роботу правоохоронних органів, називають причетним до корупційного скандалу з квартирами Нацгвардії. Ніби-то саме Татаров, який до призначення в ОП був юристом "Укрбуду", організував фальшиву експертизу щодо збитків, завданих державі та підкупив суддю, який обирав запобіжний захід нардепу Микитасю. Сам Микитась  стверджує, що Татаров також причетний до махінацій зі зміною власника "Укрбуду".

30 грудня Вищий антикорупційний суд відкликав клопотання про обрання запобіжного заходу заступнику голови офісу президента Олегу Татарову.

15 січня Вищий антикорупційний суд доручив повернути справу Татарова детективам Національного антикорупційного бюро.

Більше читайте у нашому матеріалі: ТОП-5 політичних скандалів 2020 року: Порошенко, Богдан, Єрмак, Татаров і КСУ.

1