Геополітичні ігри та підтримка олігархів: чому дорожчають енергоносії та продовольство

Богдан Сторощук

кандидат економічних наук, доцент, незалежний фінансовий експерт

Геополітичні ігри та підтримка олігархів: чому дорожчають енергоносії та продовольство
Газова труба (Фото: 104.ua)
10 Вересня 2021, 11:13
читать на русском
Велика політика та кулуарні ігри - одна з причин того, що простим українцям доводиться витрачати усі гроші на харчі та комуналку

Економіст Богдан Сторощук прогнозує, що восени та взимку ціни на газ, електрику та продукти надалі зростатимуть.

Чому ростуть ціни на газ і світло

Зростання світових цін на енергоносії пов`язане з двома чинниками. По-перше, це проекологічна політика прихильників Байдена, яка веде скорочення енерговидобутку та енергопостачання як на внутрішньому ринку США, так і за кордон. Відповідно, пропозиція скорочується, ціни зростають.

Другий чинник – велика геополітична гра Росії щодо запуску "Північного потоку" - 2. Росія почала її набагато раніше, ніж у світі з`явився коронавірус. Суть її полягала в тому, що Росія свідомо обмежувала експорт газу за кордон і так само свідомо намагалася мінімізувати використання української труби при транзиті. Метою цього було те, що Європа мала відчути дефіцит газу, відповідно його дорожнечу і не заперечувати проти запуску "Північного потоку-2". Саме тому зараз, коли вже все практично готове до запуску, ціни на світових хабах сягають історичних максимумів – понад 600 доларів. І ця тенденція, в найближчому майбутньому зберігатиметься.

Чому українські продукти за кордоном коштують дешевше, ніж у наших магазинах

Щодо різниці в цінах на українські продукти у нас і за кордоном відповідь дуже проста – так українці розплачуються за низьку конкурентоспроможність вітчизняної продукції. Ціна за кордоном на ту ж, наприклад, олію нижча, аніж у нас тому, що більше "козирів" для ефективних продажів вона не має.

Інша важлива причина дорогих українських продуктів -  з кишені українців відчутно підтримують бізнес-інтереси багатьох вітчизняних олігархів. Особливо відчутно це стало в останні два роки, коли статки олігархів суттєво зросли. Чи змінить цю ситуацію антиолігархічний закон? Не думаю. Цей закон, як на мене, направлений не на боротьбу з олігархами, а швидше з "неугодними" і непідконтрольними владі ЗМІ.

Що буде з цінами восени та взимку

Загальна тенденція цін на продукти восени-взимку, на мою думку – тенденція до зростання, проте воно має бути несуттєвим. Основний фактор подорожчання – збільшення витрат на транспортування товарів. Інші чинники подорожчання - зростання витрат на енергоносії та можливе збільшення мінімальної зарплати у січні, якщо його закладуть до державного бюджету.

Читайте також

1