Нацбанк з тріском провалив усі завдання, покладені на нього - економіст

Андрій Новак

економіст

Нацбанк з тріском провалив усі завдання, покладені на нього - економіст
Нацбанк (Фото: сайт НБУ)
9 Липня 2021, 17:47
читать на русском
Андрій Новак заявив, що з 2019 року простежується тенденція перетворення НБУ на "ручного песика влади"

За останні два тижні з Національного Банку України звільнилась низка директорів департаментів, їх заступників та провідних спеціалістів. Своє звільнення вони пояснили тим, що керівництво головного регулятора країни повернуло в цю установу практику радянського ухвалення рішень: коли голова Нацбанку одноосібно вирішує, що як і кому робити.  Чи вплине масове звільнення на економічну ситуацію і банківський сектор України та коли Нацбанк почали перетворювати на "ручного песика влади" - Парламент.UA розпитав економіста, автора книги "Як підняти українську економіку" Андрія Новака.

Чи постраждає українська економіка від масового звільнення працівників НБУ

Звільнення певної кількості керівників середньої ланки НБУ жодним чином не вплине ні на банківський сектор України, ні на діяльність НБУ. Середня ланка – це лише виконавці ухвалених рішень. Навіть масове звільнення керівників середньої ланки не матиме впливу на економічну ситуацію в країні. На їхнє місце прийдуть інші люди та будуть виконавцями рішень вищого керівництва Нацбанку. Середня ланка – не є джерелом ухвалення рішень у цьому органі.

НБУ – це не приватне підприємство, це одна з двох ключових інституцій економічної влади країни, інша – це Кабінет міністрів. Дрібні рішення – це справа стилю вищого керівництва країни: або у демократичний, або в одноосібний, авторитарний.

Нацбанк успішно провалив усі три головні завдання, покладені на нього

Біда у тому, що НБУ не виконує ті завдання, які він повинен виконувати як інституція:

1. Забезпечення стабільності курсу національної валюти країни – гривні. Курс девальвував з 1,6 грн від початку введення гривні в обіг до сьогоднішніх 28 грн за долар. За такий короткий період історії гривні – це надзвичайно глибока девальвація національної грошової одиниці – повний провал.

2. Забезпечення надійності роботи банківської системи країни. Половина банків були ліквідовані та зникли разом з коштами їх вкладників - повний провал.

3. Доступність кредитного ресурсу в банківській системі країни. Кредитний ресурс у нашій країні є найдорожчим у Європі та одним з найдорожчих у світі. Кредитуватись за такими відсотками реальний сектор економіки не може. На таких умовах може кредитуватись лише спекулятивна економіка і, звичайно, споживче кредитування.

Якщо проаналізувати, то не лише сьогоднішнє керівництво Нацбанку, а й усі попередні, успішно провалили ці три головні функції регулятора.

Нацбанк перетворюється на "ручного песика влади"

Ніхто не повинен впливати на виконання функцій Нацбанку. Якщо він ці функції не виконує, тоді повинен здійснюватись вплив насамперед найвищого законодавчого органу країни – Верховної Ради – цей вплив може бути законодавчим і кадровим.

Тенденція перетворення Нацбанку на "ручного песика" проглядається. Після президентських та парламентських виборів 2019 року, владна політична сила і президент намагаються взяти під контроль усі ключові центральні органи влади. Якби це було на благо та розвиток, то нехай би було, але поки що проглядається тенденція, що беруть під контроль тільки для того, щоб контролювати, а не проводити ефективну економічну політику.