"Слуги народу" популісти: політолог про співпрацю партії Зеленського з комуністами

Богдан Петренко

політолог, конфліктолог

"Слуги народу" популісти: політолог про співпрацю партії Зеленського з комуністами
(Фото: УНІАН)
8 Липня 2021, 16:46
читать на русском
Богдан Петренко розповів чи дійсно "монобільші" підуть шляхом компартії Китаю

Нещодавно лідер фракції "Слуги народу" Давид Арахамія заявив, що "монобільшість" збирається переймати досвід комуністичної партії Китаю та додав,  що принципи політичних сил є схожими, оскільки девізом обох партій є служіння народу. Про те чи дійсно "слуги народу" змінять свій політичний вектор та чи свідчить це про ймовірне зближення з Китаєм Парламент.UA поспілкувався з політологом Богданом Петренком.

Чи дійсно у "Слузі народу" сповідують комуністичну ідеологію

Раніше вони заявляли що їхня ідеологія лібертаріанство, що по суті "махновщина". І що ж виходить - де "махновщина" і де китайська комуністична ідеологія. В результаті видається, що за ці два роки вони фактично розвернулися на 180 градусів, якщо вони дійсно стали прихильниками ідеї компартії Китаю. Насправді це виглядає комічно, але проблема в тому, що всі ми живемо в країні, де ця партія є парламентською більшістю.

Я схильний до того, що насправді партія "Слуга народу" не має ідеології як такої. Час від часу вони заявляють геть протилежні речі, аби дати сигнал то одній частині суспільства, то іншій. І водночас прагнуть ще й втримати на собі інформаційний порядок денний, ба більше, це одне з головних їхніх завдань. І цієї мети вони досягають у тому числі продукуванням усіляких дурниць і "гіперпроєктів".

Чи стануть зв'язки України й Китаю тіснішими

Щодо Китаю, на мою думку, якщо завтра в Україну приїдуть представники Індії, ми почуємо те саме. Якщо завітають з Туреччини, розкажуть, що вони прихильники партії Ердогана. "Слуги" говорять те, що від них хочуть почути представники іншої сторони. Вони звикли так працювати, аби люди з якими вони ведуть комунікацію від них чули подібні до їхніх ідеї. Якщо це український народ, то можемо почути від представників "слуг народу" ідеї, що суперечать одна одній.

І в ситуації, коли монобільші спробували підлеститися до представників КНР, це звісно почули українці й підняли на сміх, адже як ви можете бути прихильниками китайської компартії і водночас підіймати питання вступу до НАТО.

Читайте також

Яку ідеологію сповідують "монобільші" насправді

Так стається, коли тактика важливіша за стратегію, тобто, коли політик грає у чистий популізм, говорить чисто те що від нього хочуть почути, при цьому забуваючи до кого він зараз звертається і про те, що його також почує інша частина суспільства.

Тому я б не робив би кардинальних висновків зі слів Арахамії, щодо прихильності ідеології Китаю. Тут більше питання у її відсутності в "слуг народу", єдина ідеологія, яку вони сповідують - це популізм.

1