Українські музиканти та NFT: чим цікавий новий тренд

Богдан Прилепа

Експерт по блокчейну

Українські музиканти та NFT: чим цікавий новий тренд
14 Липня 2021, 12:04
читать на русском
Матеріальне перетворюють в цифрові активи

Ринок NFT існує вже не перший рік, але у 2021 році на невзаємозамінні токени звалилася справжня слава. На унікальних монетах на блокчейні почали заробляти всі кому не лінь і українські зірки не стали винятком.

Що таке NFT-технологія

NFT - це абревіатура від non-fungible tokens, що перекладається як невзаємозамінні токени. Чим же вони відрізняються від звичайних токенів? Тим, що вони всі унікальні.

"Більшість токенів, що торгуються на біржах, між собою схожі і більше схожі на звичайну валюту. Але NFT - це зовсім інше. Тут кожен токен унікальний і існує в єдиному екземплярі, оскільки прив'язаний до конкретного предмета або події", - пояснює співзасновник IT-компанії Prof-it Blockchain Богдан Прилепа.

Це також цифровий сертифікат, який зберігає на блокчейні інформацію про його автора, власника і всіх пов'язаних з ним угодах.

Експерименти з NFT почалися ще 2013 року, але тільки у 2021 ця технологія набула масовості та матеріальні предмети почали повсюдно перетворювати в цифрові активи.

"Не слід також забувати про проєкт CryptoKitties, який був запущений у 2017 році. У цій грі можна було купувати та продавати цифрових кошенят у вигляді NFT. Платформа стала сенсацією після того, як на ній продали одного CryptoKitty за $ 170 000. Велика ймовірність, що це і стало поштовхом розвитку NFT-індустрії ", - говорить Богдан Прилепа.

Що може бути NFT

Перетворити на NFT можна що завгодно. Це може бути подія, зображення, текст або музика. Саме тому дане явище набуло популярності серед колекціонерів. У світі з'явилася маса майданчиків і маркетплейсів, де можна придбати оцифровані предмети і твори мистецтва.

"NFT - чудовий інструмент для підтвердження автентичності творів мистецтва. З його допомогою художник може довести оригінальність картини. А для колекціонерів цінних буде сертифікат, який підтвердить, що він володіє чимось оригінальним і унікальним", - вважає співзасновник IT-компанії Prof -it Blockchain.

Навіть найстаріший аукціонний будинок у світі Sotheby 's не зміг встояти перед трендом. У червні він продав NFT CryptoPunk#7523 за 4520 ETH, що склало на той момент $ 11,8 млн.

З початку року обсяг продажів невзаємозамінних токенів склав $ 2,5 млрд, свідчать дані DappRadar. Це у 26 разів більше торішніх результатів, коли було продано NFT на $ 95 млн. Тепер щодня в блокчейнові Ethereum фіксуються угоди про придбання 10 000 - 20 000 NFT. І ці цифри постійно зростають.

Зростання популярності NFT в Україні

Феномен NFT знайшов своє застосування і в Україні. Багато публічні особи вирішили випустити власні невзаємозамінні токени, щоб скористатися хайп і в черговий раз нагадати про себе. Серед першопрохідців виявилися музиканти.

Співачка DaKooka стала першою артисткою в Україні, хто випустив власні NFT. У квітні стартував продаж колекції, що складається з п'яти головних її хітів у вигляді невзаємозамінних токенів.

Наступною, хто вирішив оцифрувати свою творчість стала реперка Alyona Alyona. Вона продала головний трек свого альбому Galas у вигляді NFT. Їй вдалося заробити на цьому 2,77 ETH або близько $ 7700.

Виконавиця вирішила не втрачати часу даром і поспішила записати ще один трек, але вже спільно з групою "Океан Ельзи", який також надійшов у продаж у вигляді унікальних токенів. За першу добу було продано 50 токенів вартість від 100 до 10 000 грн.

Один з найбільших музичних фестивалів Atlas Weekend також "засвітився" в індустрії невзаємозамінних токенів. Організатори події продали довічний VIP-абонемент у вигляді NFT-токена за $ 1201. Тепер його власник має довічне право на відвідування всіх фестивалів Atlas Weekend.

"Світові тренди не чужі Україні. Особливо коли на цьому можна заробити. Музиканти, політики, журналісти, громадські діячі - всі хочуть отримати гроші з повітря. Але в гонитві за короткочасною вигодою головне не забути про мету NFT, адже цей інструмент може зробити революцію в сфері контролю авторських прав і помітно поліпшити життя як українських, так і закордонних діячів мистецтва", - підсумував Богдан Прилепа.

1