Перейменування проспекту Бандери може бути відповіддю на заборону каналів Медведчука

Руслан Бортник

політолог

Перейменування проспекту Бандери може бути відповіддю на заборону каналів Медведчука
Проспект Степана Бандери у Києві (фото: УНІАН)
11 Лютого 2021, 19:14
читать на русском
Або ж відвертати увагу від ситуації навколо Конституційного суду

Це вже не перше рішення судів щодо перейменування проспекту Бандери. Я не думаю що нині Окружний адмінсуд Києва виніс обґрунтоване рішення. Але менше з тим, це означає продовження політичної боротьби навколо питання перейменувань, чергова політизація дискусії навколо нашого історичного минулого. З цієї точки зору це не дуже добре.

Розбрат навколо перейменувань зміщує фокус з більш глобальних тем

Говорити про зміщення фокусу черговим скандалом з перейменуванням - можна, хоча стверджувати також не слід. Перед усім це може стосуватися питання заборони телеканалів. Також може відвертати увагу від ситуації навколо Конституційного суду чи бути її елементом. Однозначно що таке рішення суду позитивно вплине на правих політиків, які будуть піаритись. Ну і на лівих також: вони будуть записувати скасування оцих назв у свої здобутки. Воно розхитує українське суспільство. Втім слід розуміти, що це розхитування почалася не сьогодні, а набагато раніше. Просто нині це суспільне коливання продовжується.

Читайте також

 

Політизованість рішення Окружного адмінсуду Києва

Окружний адмінсуд - “багатоскандальний”. Виключати політичну складову такого рішення ми не можемо. Однак і вважати це певним політичним демаршем також складно. Хоча склад суддів, які виносили це рішення, не пов’язаний з останніми гучними скандалами довкола цього суду. Втім варто зазначити, що таке рішення створює проблему для влади.

Усі перейменування слід узгоджувати з місцевими мешканцями

Але зазначу, в Україні перейменування вулиць відбувається без врахування думки громадян, які проживають на цих територіях, без пропонування альтернативних варіантів. Це не доцільно, викликає у суспільстві кризу та невдоволення. І цим, звичайно, граються політики. Я вважаю, назви вулиць, міст, сіл, населених пунктів, мають визначати громади. Наприклад, голосувати на якихось місцевих референдумах чи опитуваннях. Якщо люди хочуть вулицю Бандери - нехай вона буде, якщо люди хочуть вулицю Жукова, чи Героїв Сталінграда - нехай вона також буде.


Контекст. Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення про перейменування Московського проспекту та проспект Степана Бандери, а також перейменування окремих вулиць.

1