Суд скасував рішення про перейменування Московського проспекту на Бандери

ОАСК визнав рішення Київради протиправними щодо декількох інших вулиць та проспектів
Головне
Суд скасував рішення про перейменування Московського проспекту на Бандери
Проспект Степана Бандери у Києві (фото: УНІАН)
11 Лютого 2021, 13:46
читать на русском

Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення про перейменування Московського проспекту та проспект Степана Бандери, а також перейменування окремих вулиць.

Про це йдеться у рішенні суду від 28 січня 2021 року, передає "Інтерфакс-Україна".

Так, суд частково задовольнив адміністративний позов громадської спілки "Громадський контроль і порядок", визнавши протиправним і скасувавши рішення Київської міської ради від 7 липня 2016 року №559/559 "Про перейменування вулиць, проспектів та провулків у місті Києві".

Відповідно, ОАСК скасував рішення КМДА, яким вулицю Баумана перейменовано на вулицю Януша Корчака (Шевченківський район), вулицю Кутузова - на вулицю Генерала Алмазова, вулицю Суворова - на вулицю Михайла Омеляновича-Павленка, провулок Кутузова - на провулок Євгена Гуцала (усі - Печерський район), Московський проспект - на проспект Степана Бандери (Оболонський та Подільський райони).

Зазначимо, що рішення про перейменування Московського проспекту на проспект Степана Бандери підтримали 87 із 97 присутніх на засіданні Київської міської ради депутатів. Проти не виступив ніхто. Це відбулось 7 липня 2016 року.

Читайте також

Того ж дня на сайті Київської ради зареєстрували електронну петицію щодо недопущення перейменування Московського проспекту на проспект імені Степана Бандери та привласнити йому нейтральну назву. Згодом петиція набрала необхідні 10 тисяч голосів, щоб її розглянули. Втім, Київрада відхилила цю петицію через фальсифікацію.

1 червня 2017 року 69 зі 120 депутатів Київради проголосували за перейменування проспекту генерала Ватутіна на проспект Романа Шухевича. Так, 12 червня 2017 року ОАСК заборонив Київраді підписувати й публікувати рішення про перейменування проспекту, а Апеляційний адміністративний суд підтримав рішення ОАСК.

25 червня 2019 року ОАСК скасував рішення про перейменування Московського проспекту і проспекту Ватутіна на честь Степана Бандери і Романа Шухевича відповідно.

31 липня Український інститут національної пам'яті (УІНП) під керівництвом Володимира В'ятровича подав апеляційну скаргу щодо рішення ОАСК про скасування рішень Київради щодо перейменування проспектів.

У грудні 2019 року Шостий апеляційний суд Києва залишив у силі рішення Київради про перейменування Московського проспекту на проспект Бандери й проспекту Ватутіна на проспект Шухевича.

Нагадаємо, що комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав проєкт постанови про перейменування селища Новгородське в Донецькій області на Нью-Йорк.