Розкол в американському суспільстві демонструє, що є дві Америки

Розкол в американському суспільстві демонструє, що є дві Америки
Протести у США під Конгресом (фото: GETTY)
13 Січня 2021, 17:24
читать на русском
Після інавгурації Байдена 20 січня цей розкол не закінчиться

Ситуація виникла не сьогодні. Річ у тому, що у жовтні 2020 року Дональд Трамп чітко заявив, що його головний намір, як майбутнього президента, "висушити вашингтонське болото". Відповідно, тепер "вашингтонське болото" взяло реванш правдами та неправдами, очевидно, грубими порушеннями та явною фальсифікацією прийшовши до влади.

Що стало причиною протестів у Вашингтоні

Це "болото" помножене на "лівацькі" групи в середині Демократичної партії прийшли до реваншу. Очевидно, що значна частина громадян, які голосували за Трампа, а це 74 млн виборців, не погоджуються з таким порядком речей.

В американському суспільстві існує глибокий розкол, який є світоглядним та на сьогодні вже не зводиться до протистояння двох осіб, чи персоніфікований двома особами. Цей розкол показує, що є дві Америки, дві концепції розвитку США. Очевидно, що 20 січня (день інавгурації Байдена - ред.) цей розкол не закінчиться.

Дональд Трамп

Дональд Трамп. (Фото: CNN)

Як Трамп відреагував на захоплення Капітолію

Я думаю, що Трамп злякався, коли його прихильники пішли на штурм Капітолію. Те до чого він закликав - це акції протесту на вулицях. Він навряд закликав захоплювати адміністративні будівлі, як це відбулось з Капітолієм.

Не виключаю, що мала місце певна провокація, коли трампістів просто спровокували. Як це відбулось ми очевидно ніколи не дізнаємось, але факт залишається фактом - ми побачили, що трампісти почали діяти як весною діяли прихильники Байдена в рамках акцій BLM (Black Lives Matter - ред.). Однак тоді громили магазини та різні установи, а тут була спроба захопити парламент.

Чи причетна Росія до заворушень у Вашингтоні

Втручання у ситуацію у Вашингтоні Росії мало ймовірне, це дуже суттєве перебільшення. У нас у будь-якій провокації бачать "російський слід". Тим більше, що у США коло недоброзичливців не обмежується Росією. Просто у нас за звичкою все валять на Росію.

Читайте також

Чи матиме ситуація у США наслідки для України

Не варто говорити про якісь далекосяжні наслідки для України. У будь-якому політична та геополітична вага США та України надто неспівмірні. Україна у політиці Штатів відіграє дуже малопомітну роль.

Що стосується самих подій, це ще один шанс, ще одна можливість задуматись над згубністю технологій "кольорових революцій" та Майданів. Бо одна справа, коли вони відбуваються в Україні чи будь-якій іншій країні, і зовсім інша справа, якщо у тій чи іншій формі відбуваються заворушення у США - батьківщині цих "кольорових революцій". Відповідно варто задуматись чи варто переймати цей досвід і чи варто ще раз збирати людей на Майдан заради абсолютно ефемерних та примарних цілей.

Детальніше про ситуацію у Вашингтоні читайте у матеріалі Парламент.UA: Чому прихильники Трампа захопили Капітолій та чи вплине це на Україну


КОНТЕКСТ: 6 січня у Вашингтоні під будівлею Капітолію відбулися масштабні протести прихильників Дональда Трампа, які переросли у сутички з правоохоронцями. В результаті загинуло п'ятеро осіб, затримано 52 людини.