Візит Зеленського до Молдови: політолог пояснив, чому президент активізувався на дипломатичному напрямку

Микола Спірідонов

політолог

Візит Зеленського до Молдови: політолог пояснив, чому президент активізувався на дипломатичному напрямку
Володимир Зеленський на спільному брифінгу разом з президентами Румунії, Молдови та Польщі (фото: Офіс президента)
27 Серпня 2021, 19:40
читать на русском
Микола Спірідонов заявив, що у Володимира Зеленського немає іншого вибору, окрім демонстрації перемог у зовнішній політиці, бо у повітрі запахло новими виборами

27 серпня президент України Володимир Зеленський з офіційним візитом відвідав Молдову, де взяв участь у святкових заходах, присвячених 30-річчю незалежності цієї країни, а також провів низку дипломатичних зустрічей, зокрема з лідерами Румунії та Польщі.

Парламент.UA розпитав політичного експерта Миколу Спірідонова, з чим пов'язана дипломатична активізація Зеленського, наскільки успішним для України став візит глави держави до Молдови та чому президент Румунії приїхав на святкування 30-річчя Молдови, а України - ні.

Чому Зеленський активізувався на дипломатичному напрямку

Зовнішньополітична активність, яка почалась з "Кримської платформи" та продовжилась ось цим візитом до Молдови, йде Володимиру Зеленському на користь. Він демонструє готовність вести активну комунікацію та здатність домовлятись.

Зеленський сподівався на серйозні економічні та внутрішньополітичні досягнення в Україні. Їх немає. Тому він має пред'явити хоча б якісь зовнішні успіхи. У повітрі починає пахнути новими виборами. Тому народу показують, що Україна почала активно боротись за Крим, принаймні в інформаційному просторі.

Крім того, анексувавши Крим Росія посилила свої позиції у Чорному морі: українські кораблі дуже часто мають проблеми з проходженням та й загалом ситуація для України не надто сприятлива. Тому потрібно знаходити союзників зі спільними морськими кордонами, щоб відстоювати свої права у цій акваторії. Молдова і Румунія мають такі кордони. Якби справді вдалось об'єднатись і проводити спільну політику, то Росії було б не так просто віджимати морські території.

Чому президент Румунії приїхав до Молдови, а до України - ні

У Румунії з Молдовою більш тісні та тривалі відносини. Навіть коли Молдова була у складі Радянського Союзу, в Румунії на неї постійно оглядались, вважаючи її своєю територією. А після розпаду СРСР у Румунії з'явилось ще більше амбіцій щодо Молдови. У них фактично одна мова та дуже багато інших спільних моментів в історії.

Що стосується нас, то між Україною і Румунією були певні непорозуміння і навіть територіальні конфлікти. Зараз відносини між нашими державами начебто непогані, але далеко не блискучі.

Зеленський сприймається неоднозначно - він потенційно багатовекторний політик

Проросійські сили програли в Молдові, тому для Росії Молдова – не зовсім дружня країна, тому і в списку пріоритетів не на першому, і навіть не на другому місці. До того ж у Росії залишились певні фантомні болі: будь-яка незалежність, будь-якої країни колишнього СРСР – не найприємніша для Росії подія, незалежно від того чи це Україна, чи Молдова, чи Грузія, Естонія, Литва, чи Латвія.

Молдова – невелика країна, але у неї більш чітко виражений прозахідний курс у зв'язку з перемогою Маї Санду. В України начебто також, але Зеленський так однозначно не сприймається. Він сприймається як людина потенційно багатовекторна. Але з точки зору економіки, з точки зору кількості населення Україна безумовно потужніша за Молдову і має більше шансів стати регіональним лідером.

Загалом цьому візиту можна поставити обережно-позитивну відмітку.