У Криму вистачає води для цивільного населення - нардеп Лубінець

Відповідальність за життєдіяльність окупованих територій несе країна-окупант
Ексклюзив
У Криму вистачає води для цивільного населення - нардеп Лубінець
Вода з крана (Фото: Pexels)
16 Червня 2021, 06:02
читать на русском

Голова комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АР Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, народний депутат Дмитро Лубінець прокоментував намір російських чиновників позиватися проти України за перекриття Північно-Кримського каналу.

В інтерв'ю Парламент.UA депутат сказав, що згідно з міжнародним гуманітарним правом всю відповідальність за життєдіяльність окупованих територій несе окупант, в тому числі за наявність чи відсутність води.

Тому я думаю, що це все політичні гасла, ніхто не буде забороняти їм звертатись до міжнародного суду: я впевнений на 99%, що там вони програють, - сказав він.

Він зазначив, що води, яка природнім шляхом знаходиться на території Автономної республіки Крим та міста Севастополь, абсолютно достатньо для цивільного населення, тобто мешканців, які постійно проживають на території цього півострова.

Україна не повинна наразі подавати туди воду. Якщо ми це зробимо, то автоматично усі передумови повернути цю територію в найближчому майбутньому у нас зникнуть. Я прихильник того, що ми не можемо повертати території військовим шляхом. Ми їх повинні повертати дипломатичним та політичним шляхом, - додав Лубінець.


Контекст. З 2020 року мешканці окупованого Криму відчувають гострий дефіцит води у зв'язку з перекриттям Україною Північно-Кримського каналу, сильною посухою і великими водовтратами в мережах.

Раніше окупаційна влада Криму заявила, що півострів технічно не готовий до можливого прийняття води Північно-Кримським каналом з України.

Постійний представник президента України в Автономній республіці Крим Антон Кориневич виступив проти подачі води на півострів до його деокупації.

Читайте також

1